Technologie
Maatschappij

Architectuur in beeld

11 december 2019
Door:  Kabaal
Architecten hebben een coole job, toch als we architect Sofie Selderslaghs mogen geloven! KabaaLmakers Tobias, Pauline, Jacob, Martijn, Adriaan en Staf wouden haar toch eerst even aan de tand voelen alvorens ze dat geloven.

Jacob: Hallo Sofie, mogen wij jou enkele vragen stellen over architectuur?

Sofie: Ja natuurlijk, daarom ben ik hier!

Jacob: Super! Wie of wat is dat eigenlijk, een architect?

Sofie: Wel, een architect heb je nodig als je een huis wilt bouwen. Je  vertelt wat je wilt en dan gaat de architect hierover nadenken en dit uittekenen in een plan. Eigenlijk probeert een architect zo goed mogelijk jouw dromen waar te maken.

Jacob: Amaai, en hoe doet een architect dat dan?

Eerst gaat de architect luisteren, een plan maken en dan kijken of alles klopt aan het plan. Daarna moet de architect ook kijken of wat jij gevraagd hebt wel mag want soms mag er iets niet van de stad of gemeente waar je wilt gaan wonen. Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten hoeveel jouw huis zal kosten. Daarvoor zal de architect je een offerte opsturen, dat is een totaalplaatje van de prijs dat iets zal kosten. Eenmaal je dat weet, zal de architect ook samenwerken met een aannemer, dat is de persoon die het huis uiteindelijk zal bouwen. En als laatste moet een architect ook van begin tot einde de bouw van het huis opvolgen en ervoor zorgen dat alles goed gebouwd is!

Tobias: Heb je veel werk?

Sofie: Ik werk nu voor stad Leuven en daar is best wel veel werk inderdaad! Nu zijn we bijvoorbeeld aan het werken aan de bibliotheek van Leuven, dus daar kan je nu niet binnen. Dat gebouw kennen jullie waarschijnlijk wel?

Tobias: Waarom heb je deze job gekozen?

Sofie: Ik vind het heel leuk om naar mooie huizen en gebouwen te kijken. Als door de stad liep en ik naar al die gebouwen keek dan wou ik  ook zoiets moois kunnen maken. Daarom heb ik besloten om architect te worden. Eigenlijk heb ik van een passie mijn beroep kunnen maken.

Staf: Waar zie jij jezelf binnen 5 jaar?

Sofie: Amaai zo een serieuze vraag! Sommige van mijn projecten duren vrij lang, soms wel jaren. Ik hoop dat ik binnen 5 jaar nog altijd hetzelfde mag doen maar dat er al enkele van mijn grote projecten af zullen zijn en dat ik echt het eindresultaat kan zien van waar ik aan heb meegewerkt. Want dat vind ik heel leuk aan architect zijn: je bent lang aan iets bezig en als het af is, kan je het echt gaan bekijken!

Benieuwd naar het volledige interview met architect Sofie? Lees het vanaf 18/12 in ons KabaaLmagazine bij jou in de klas!