Gezondheid
Milieu

Bioboerderijen

20 mei 2022
Door:  Kabaal
Hoera voor de ecologische boerderij! Jaja, maar hoe gaat dat nu allemaal in zijn werk?

Lang leve de bio-boer! Hoera voor de ecologische boerderij! Jaja, maar hoe gaat dat nu allemaal in zijn werk? Wat maakt een boerderij ecologisch? Waarom zou je voor bio kiezen? Dat wilden Gene, Thomas, Tijl en Matthias wel eens uitzoeken voor ons. Onze KabaaLreporters vuurden hun vragen af op Greet van ’t Legumenhofke in Bierbeek.

 

Hallo Greet, waarom wou je graag een bio-boerderij?

Ik had net 2 kindje gekregen en dat deed me nadenken over gezonde voeding voor hen. Al snel werd ik daar heel enthousiast over. Voor ik het wist stond ik zelf op het veld. Bovendien werk ik liever in de gezonde buitenlucht dan achter een scherm te zitten in een muf kantoor.

Wat verkoop je dan precies?

Wij verkopen enkel biologisch geteelde groenten. Over een periode van een heel jaar gaat dat over meer dan zestig verschillende soorten. We hebben wel steeds enkel de groenten die bij het seizoen van het jaar horen. Wij gebruiken immers geen serres. Serres moet je verwarmen en dat is dan weer niet zo goed voor het klimaat. Maar geen zorgen! Elk seizoen zijn er genoeg verschillende soorten groenten.

En kunnen we dan gewoon langskomen om die groenten te kopen?

Neen, wij werken niet zoals de gemiddelde winkel. Mensen kunnen een jaarabonnement nemen bij ons. Ze krijgen dan wekelijks een groentepakket voor een jaar lang. Dat komen ze dan zelf ophalen bij ons. Omdat we vooraf precies weten hoeveel pakketten we wekelijks moeten voorzien, kunnen we er voor zorgen dat we niet met een te grote overschot zitten. We zaaien niet meer dan nodig is. Blijven er toch wat groenten over, dan verkopen we die door aan lokale winkels. 

Zijn er nog dingen die jullie anders doen?

Wij voorzien nestkastjes en vogelhuisjes in de buurt van onze velden. De vogels die daar wonen, vinden eten op onze velden. Niet onze groenten natuurlijk, maar wel de schadelijke insecten. Ze eten de rupsen die op onze kolenplanten zitten of de muggen en vliegen die onze planten ziek maken. Zo moeten we gaan producten gebruiken om insecten te verdelgen. Meststoffen gebruiken we wel, maar geen korrels. Wij gebruiken bijvoorbeeld het mest van koeien. Dat werk prima.

Gebruiken jullie wel machines?

Wij proberen zo weinig mogelijk machines te gebruiken, want die zorgen voor uitlaatgassen. We plukken en oogsten dus veel groentjes handmatig. Al hebben we wel een tractor en enkele machines om onkruid te verwijderen of bijvoorbeeld om worteltjes te oogsten.

Als de vogels smullen van de insecten op onze planten, moeten wij geen producten meer gebruiken om ze te verdelgen.
- Greet

Wie doet dan al dat harde werk?

Ik doe veel van het werk op de boerderij zelf, samen met mijn partner. We krijgen daarbij hulp van twee studenten. In de zomer nemen we een extra betaalde kracht aan omdat het dan veel drukker is. En natuurlijk zijn er heel wat van onze klanten en vrienden die graag een handje komen helpen. Daar zijn we altijd dankbaar voor.

Daarnaast zijn er alle grote en kleine dieren die ons helpen. Naast de vogels hebben we immers nog helpers.  Bijen zorgen voor de bestuiving van de verschillende planten zodat die veel vruchtjes hebben. Speciaal om hen aan te trekken hebben we heel wat bomen en struiken staan. Fred, onze hond vangt dan weer ratten en jaagt de reetjes weg, zodat die niet aan onze groentjes zitten.

Zijn bio-groenten daarom iets duurder?

Dat klopt. Hoe minder producten en machines je gebruikt, hoe meer werk dat oplevert voor de boer of boerin. Gelukkig betalen mensen dat beetje extra vaak met een glimlach.  Zo doen ze hun duit in het zakje voor het milieu!