video
Vakantie
Technologie

Buurtwerkingen in de STEM-ing!

5 maart 2021
Door:  Kabaal , Jef Lemmens
Foto's:  Jef Lemmens
Gratis STEM-kampje voor buurtwerkingen tijdens krokusvakantie.

Tijdens de krokusvakantie organiseerde Link in de Kabel een STEM-kamp voor de verschillende buurtwerkingen. De kinderen van buurtwerkingen ’t Lampeke, Kettekeet en Kettelo mochten er lekker gaan experimenteren en de gekke professor uithangen. Wij gingen een kijkje nemen hoe het eraan toeging. 

Wat is STEM?

STEM, dat staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics

Je denkt misschien meteen aan ingenieurs of programmeurs, maar STEM is veel meer dan dat. Denk maar aan:

  • De nieuwe technieken in land- en tuinbouw die mee zorgen voor het eten op je bord
  • De moderne apparatuur die elke dag levens redt in ziekenhuizen
  • Het computerscherm dat er nu voor zorgt dat je deze tekst online kan lezen

We spraken met Yassin (11) Al had hij niet veel tijd voor ons, hoe wou razendsnel weer terug naar een van de leuke activiteiten.

Hey Yassin, hoe ben je op dit kamp terecht gekomen?

Yassin: Op de buurtwerking vertelden ze dat we hier tijdens de krokusvakantie naartoe konden komen. Ze vertelden over de experimenten die we hier zouden doen en de toffe dingen die we hier konden leren. Programmeren, met drones vliegen en filmpjes monteren leek me super cool. Daarom kom ik graag naar hier. ’s Morgens verzamelen we bij de buurtwerking en komen dan in groep naar hier. Tot nu toe was het echt super!

Wat was er zo leuk dan?

Yassin: We hebben al een aantal leuke dingen gedaan. Er was een proefje waarbij we in een ballon prikten zonder dat die ontplofte. Ik mocht ook al een robotje programmeren. Die van mij deed een robotdansje, hij draaide rond en knipperde in alle kleuren van de regenboog. Het 360° filmpje was ook cool. Dat werd gefilmd met een Go Pro. In het filmpje gebeurde van alles rondom je. De lift ging naar boven, steentjes werden in het water gegooid en mensen kwamen om een hoekje piepen.

Wat was je favoriete activiteit?

Yassin: Misschien wel het besturen van de drones. Dat had ik al snel onder de knie. Omdat het niet zo’n mooi weer was, moesten we binnen in de hal vliegen. Dat was wel een beetje chaos, al die drones die over onze hoofden zoefden. Maar super tof. Ik raad iedereen aan eens een STEM-kampje te doen!

Speeltip van Yassin!

Yassin: Het spel ‘AMONG US’ kende ik al voor ik naar het kampje kwam. Je kan het downloaden op je gsm, tablet of computer. Je speelt het spel met vier tot tien spelers. Samen voor je opdrachten uit op het schip. Maar pas op! Er is een verrader die de opdrachten saboteert. Kijk goed rond je om de saboteur te ontmaskeren of ga samen ten onder…

Zelf aan de slag

Zin gekregen in een leuke proef of een tof experiment? Wacht dan niet tot het eerstvolgende STEM-kamp, maar ga thuis aan de slag met dit recept om een STEENHARDE VLOEISTOF te maken:

Nodig: 100 g Maïzena, 75 ml water, een eetlepel en een kom

Stappenplan:

  1. Doe het water in de kom.
  2. Voeg de maïzena toe.
  3. Mengen maar!
  4. Steek je hand er eens in, sla er ook eens hard op met je vuist of et een hamer. Wat gebeurt er?

Ontdek alle STEM-kampjes in de buurt op www.edison.vlaanderen.be.