video
Maatschappij

De straat op tegen pesten!

24 maart 2020
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Tijdens de week tegen pesten trok onze Bende van KabaaL de straat op om mensen een complimentje te geven.

Tijdens de week tegen pesten riep Ketnet jullie op om vier stippen op jullie hand te zetten. Vanaf dan was je besmet met het Antipestvirus en kon je het ook doorgeven. Het bleek een pak straffer dan het coronavirus, want het Antipestvirus besmette heel wat Leuvense kinderen en volwassen. Overal waar we keken, zagen we stippen.

Onze Bende van KabaaL ging ook de straat op om de stipactie te ondersteunen. Samen met het virus gaven ze de mensen in het centrum een mooi, persoonlijk compliment. Dat toverde bij heel wat voorbijgangers een glimlach op hun gezichten. Zelfs de politie en de gemeenschapswacht kwamen een kijkje nemen en… ook zij waren onder de indruk! De Bende maakte van de gelegenheid gebruik om te polsen hoe zij soms met pesten in contact komen.

(PEST)POLITIE

Schrijven jullie wel eens antipestboetes? 

Agent: Pesten is wel degelijk een problematiek die we regelmatig tegenkomen. Wij schrijven dan wel geen boetes voor pesten, dat wil niet zeggen dat we er niet tegen optreden. We spreken de pestkop aan over zijn of haar gedrag. Je mag dus zeker een agent aanspreken als je ergens pestgedrag ziet, hij of zij zal je graag helpen het probleem op te lossen. 

Hoe doen we dat best met pestkoppen op school? Daar loopt geen agent rond. 

Agent: De juffen en meesters zijn eigenlijk de agenten van de school. Zij zullen je graag helpen als je met een pestprobleem zit. Vaak zitten pestkoppen zelf niet goed in hun vel. Om zich beter te voelen, viseren ze anderen. Meestal lost een goed gesprek met de meester of juf al veel op.

GEMEENSCHAPSWACHTEN EN PESTKLACHTEN

Komen jullie vaak in contact met pesten? 

Gemeenschapswacht: Vandalisme is eigenlijk ook een vorm van pesten. Op veel plaatsen zien we hoe mensen dingen hebben stukgemaakt of beklad met verf of stift. Dan is het onze taak om dit te rapporteren. Zo kan de stad er voor zorgen dat alles netjes hersteld wordt. We zijn dus dagelijks met de gevolgen van pesten bezig. Daarnaast krijgen we zelf ook af en toe negatieve reacties van mensen. Ze maken onvriendelijke opmerkingen of roepen ons iets lelijks toe. Daarom doen de complimentjes die jullie vandaag uitdelen extra deugd.  Hoe reageren jullie als de mensen iets roepen? Dan doen we vaak alsof we niets hebben gehoord. Als een pestkop geen reactie krijgt, stopt hij vaak vanzelf met zijn pestgedrag. 

COMPLIMENTEN GEVEN = LIEFDE ZAAIEN

Onze Bende van KabaaL deelde heel wat complimentjes uit aan toevallige voorbijgangers. En of ze gesmaakt werden! Ze werden beloond met de ene glimlach na de andere. 

Een complimentje geven kost niet veel moeite, maar levert mooie resultaten op. Hier nog enkele toffe reacties van de ‘slachtoffers’…

  • Ik ben super blij met het compliment over mijn mooie schoenen. Jullie maken mijn dag!
  • Oooh, zo lief. Mogen we jullie een knuffel geven?
  • Mag ik jullie een compliment terug geven?
  • Ik ga thuis ook een complimentje geven aan iemand, wat een leuk initiatief!
  • Ik was slechtgezind opgestaan, maar nu ben ik weer helemaal blij.
  • Wil je eens van mijn hamburger bijten?
  • Wow, dat compliment ga ik boven mijn bed hangen, dan kan ik het elke dag zien.

Check hieronder het filmpje van de actie van onze Bende!

Word ook Bendelid!

Heb jij zin om verhalen te maken voor KabaaL? Wil je graag fotograferen, interviewen of gewoon een leuke tekening maken? Neem dan snel contact met ons op...

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60