Buiten
Challenges

Digitaal paddenstoelen tellen

27 november 2020
Door:  Kabaal
Deze herfst trekken we de bossen in om zoveel mogelijk paddenstoelen te tellen tijdens de Digitale Paddenstoelenpluk van Natuurpunt. Tel mee en kom aan het einde van de herfst te weten hoeveel verschillende paddenstoelen Vlaanderen telde!

"Een digitale paddenstoelenpluk? Moet ik dan het aantal paddenstoelen tellen die in mijn smartphone groeien?"

Nee, gelukkig niet! NatuurgidsfeStijn is vrijwilliger bij Natuurpunt, een organisatie met allemaal mensen die zich samen vrijwillig inzetten voor kwetsbare natuur. Er zijn heel wat paddenstoelen in het park, je tuin of het bos en daar wilt Natuurpunt jou graag meer over leren! Daarom lanceerden zij een toffe campagne over paddenstoelen waar je zelf met je smartphone en een app op pad kan gaan. Klaar? Paddenstoelen tellen maar!

Hoe ga je te werk?

  1. Druk de poster af en hang hem op.  Zo herken je de veel voorkomende paddenstoelen.
  2. Download de ObsIdentify-app op je smartphone of die van mama en/of papa. Maak een account aan en je bent klaar om foto's te maken.
  3. Duik de natuur in, best vlak nadat het geregend heeft.
  4. Zoek paddenstoelen en neem enkele foto’s van het hoedje van de paddenstoel (zowel de boven- als de onderkant) en ook van zijn steel.
  5. Open de app, laad je foto op, snij eventueel bij en klik op de knop "ObsIdentify". Binnen enkele seconden krijg je een naam en het cijfer van hoe zeker de app is dat het om die paddenstoel gaat. Is de identificatie niet zeker? Dan kan je via de knop ‘pas fotoselectie aan’ nog extra foto’s van de verschillende delen van de paddenstoel toevoegen. 

Wist je dat...

... de app niet altijd 100% zeker is dus dat je best geen paddenstoelen plukt en eet, ook al denkt de app dat ze eetbaar zijn. 

... Obsidentify een beeldherkennings-app is die steeds slimmer wordt. Hoe meer foto's we allemaal toevoegen, hoe gemakkelijker de app paddenstoelen leert herkennen.

... paddenstoelen echte krachtpatsers zijn? Ze ruimen het bos op, zijn voedsel voor heel wat dieren en beschermen bomen tegen ziektes. Hoe meer soorten, hoe meer biodiversiteit.

Stijn Vranckx

Natuurgids Stijn werkt voor Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw