Cultuur
Hobby

Echte boekenbeesten: de Kinder- en Jongerenjury Vlaanderen!

6 mei 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
De kinder- en jeugdjury bestaat uit kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Op vrijdag 3 maart sloot de jury haar leesjaar af met een heus boekenfeest. Onze reporter feestte mee...

Esther (10), Hannah (9), Luca (8) en Lars (10)

Kinderen baas in de jury!

Hoe werkt de kinderjury?

De kinder en jeugdjury is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Wij krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Om de twee maanden komen wij samen in leesgroepen om te praten over hoe de boeken waren en of je het leuk vond. Ook worden er verschillende vragen gesteld over de boeken. Dit doen de ouders dan. Zij lezen dus ook de boeken. Maar als de kinderen zelf iets willen zeggen, mag dat natuurlijk ook (lacht).

Hoe wordt je lid van de kinderjury?

Moeilijke vraag (lacht). Wij zijn lid geworden omdat onze papa de jury mee organiseert. Vorig jaar ben ik reclame gaan maken op mijn school en dit jaar heeft mijn papa heel veel mails gestuurd naar verschillende scholen. 

Inschreven doe je door naar een bepaald telefoonnummer te bellen.

Waarom zitten jullie bij de kinderjury?

Omdat het best leuk kan zijn, ook als je normaal gezien niet vaak leest. Je hebt ruim de tijd om een boek te lezen. Het zijn ook vaak heel leuke boeken. Het is leuk omdat WIJ nu eens kunnen beslissen wat een goed boek is. Veel te vaak zijn het de grote mensen die dit beslissen.

Het is leuk omdat DE KINDEREN nu eens kunnen beslissen wat een goed boek is. WIJ zijn de baas...
- Hannah

Boeken, boeken en nog eens boeken

Lezen jullie vaak boeken of is het enkel met de kinderjury dat jullie boeken lezen?

Ik lees veel stripboeken! Ik lees vaak op school een boek want wij hebben een eigen bibliotheek. Ik lees wel vaak zonder de kinderjury, maar ook niet elke dag. Voor mij was het goed dat ik nog een extra motivatie kreeg om toch meer te lezen.

Wat gebeurt er met het boek dat jullie verkiezen tot het leukste boek?

Als ik een boek leuk vindt dan Google ik dat boek. Zo kan ik kijken welke prijzen het boek al gewonnen heeft. Voor de schrijver is het ook leuk omdat veel kinderen je boek heel leuk vinden en dan wordt je ook bekender.

Dus dankzij jullie weten al de kinderen welke boeken er erg goed zijn?

Ja, dat klopt wij testen zo een beetje het boek en geven onze mening. Wij hebben ook een soort agendaatje gekregen van de kinderjury en daar kan je je kritiek in kwijt van het boek. Op het einde van het jaar mag je die agenda afgeven en dan kan de leerkracht zien wat je er van vond. De kinderen beslissen het wel, maar de grote mensen die regelen het, dus die hebben ook wel een rol (lacht).

Zijn het allemaal kinderboeken?

Ja, het hangt er ook wel vanaf in welke groep je zit. Als je in de eerste groepen zit zijn het wat meer kinderboeken en als je wat hoger zit dan zijn de boeken al wat volwassener. Er zijn zes leeftijdsgroepen. Van de 3de kleuterklas tot het 4de middelbaar!

Een boek kiezen in 1, 2, 3

Als jullie een boek kiezen waar letten jullie dan op?

De prenten! Maar eigenlijk ook niet te veel prenten want dat vind ik niet zo leuk, omdat het boek dan zo snel uit is. Per 25 tot 40 pagina’s mag er van mij wel een leuke prent bijzitten!

Als jullie een boek kiezen lezen jullie dan de achterflap?

Ik lees wel vaak de achterflap voor de samenvatting. Als het leuk lijkt, begin ik te lezen, anders leg ik het boek gewoon terug.

Lezen jullie soms een boek omdat een vriendje of vriendinnetje jullie dat heeft aangeraden?

Wij  hebben een klasbieb waar wij boeken mogen uitkiezen. Als mijn vriendinnen dan een boek aanraden, lees ik dat ook vaak. Als je vlug klaar bent met een toets of opdracht, kan je altijd even lezen. Dat vind ik wel leuk!

Toch even checken

Wanneer hebben jullie de tijd om te lezen?

Bij mij gebeurt dat vaak in het weekend, omdat wij doorheen de week ook nog huiswerk krijgen en hobby’s hebben.

Zouden jullie andere kinderen aanraden om ook lid te worden van de kinderjury?

Ja hoor, ik vind het heel leuk om lid te zijn, omdat kinderen nu zelf eens mogen beslissen over iets. Als je niet zo goed bent in lezen of je vindt het niet zo leuk dan kan je toch nog leuke boeken ontdekken die je anders misschien niet zou gelezen hebben. Een tip aan kindjes die niet zo vaak lezen is 'gewoonweg meedoen'! Dan zullen ze wel een goed boek tegenkomen.

Kunnen jullie dan op al die vragen van de leesgroep antwoorden?

Soms zijn de vragen wel moeilijk. Maar de meeste vragen zijn vooral leuk. Het is ook niet belangrijk of de kinderen juist antwoorden of niet. We komen samen en praten over de boeken. Er staan ook geen punten op.

Onze redacteur: Daar heb je gelijk in, alles hoeft inderdaad niet altijd op punten te staan. Bedankt voor het interessante en leuke interview. Goed dat jullie er nog zijn om mij wat wijzer te maken!

Een initiatief van

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen
https://www.kjv.be/home/nieuws.php