Buiten
Maatschappij

Exotische huisdieren

4 september 2019
Foto's:  Kabaal
Lusten leeuwen een frietje met mayonaise?

Dat is natuurlijk niet wat onze KabaaL reporters zich echt afvragen. Wat dan wel? We zetten onze redactie op tijdens het scoutskamp van Lars, Hermes, Simon, Lea, Finn en Jannis. Het is bloedheet, de ideale temperatuur om wat vragen te stellen over EXOTSCHE HUISDIEREN. Wat zijn exotische huisdieren? Mag je die wel houden? En… lusten ze frietjes met mayonaise?

Antoné en Eva van VZW het Dierenthuisje beantwoorden met plezier de vragen van onze nieuwsgierige KabaaLmakers.

Wat zijn exotische huisdieren?

Dat zijn vaak dieren uit verre landen die hier als huisdier gehouden worden. Vaak zijn dat apen of exotische vogels. Exotische huisdieren zijn niet altijd eenvoudig te temmen. Ze worden soms in het wild gevangen. Daarom zijn ze ook niet altijd geschikt om als huisdier te houden. Of we zulke dieren in huis mogen houden, bestaat veel discussie, zeker als het gaat om diersoorten die in het wild sterk bedreigd zijn. Enkele soorten vogelspinnenpapegaaienreptielenamfibieën

Mag je wel een exotisch dier houden?

Sommige exotische dieren mag je gewoon als huisdier houden, maar voor de meeste heb je een vergunning nodig. Niet iedereen houdt zich aan die afspraak en dat vinden we heel spijtig.

Wat eten exotische dieren?

Elk dier eet natuurlijk andere dingen. De slangen houden vooral van muizen, ratten en kuikentjes, terwijl leeuwen liever een groter stuk vlees hebben. De papegaai wil dan weer granen en noten. Elk dier volgt zijn eigen dieet.

Hoe zorg je voor een exotisch huisdier?

Ook dat hangt af van welk dier het is. Eén ding is echter hetzelfde voor alle dieren. Zorg dat ze genoeg leefruimte hebben en dat het verblijf de natuurlijke leefomgeving van het dier zo goed mogelijk benadert. Je kan ervoor zorgen dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in het verblijf hetzelfde is als in het land waar het dier vandaan komt. Zo voorkom je stress. En natuurlijk de juiste voeding… Je moet de leeuw geen pak frieten met mayonaise geven, dan wordt hij ziek! 

Hoe weet ik of ik een dier wel of niet mag houden?

Hier zijn enkele tips die je in het achterhoofd kan houden bij de keuze van een nieuw huisdier. Zo ben je zeker dat je geen exotisch huisdier in huis haalt waarvoor je geen toestemming hebt!

  1. Koop of adopteer enkel dieren bij een erkende fokker of dierenasiel
  2. Vermijd dieren online te kopen zonder ze gezien te hebben
  3. Check de ‘positieve lijst’ van de Vlaamse overheid om zeker te zijn welke dieren je thuis mag houden!
  4. Neem nooit zomaar een dier mee vanop reis!