Buiten

Expeditie duif!

22 april 2021
Door:  Kabaal
Duiven spotten met NatuurgidsfeStijn...

Als je rondloopt in de Leuvense parken, het bos of zelfs het centrum van de stad heb je ze waarschijnlijk al vaak gehoord en gezien. Ze maken een heel herkenbaar “roekoe” geluid en gaan in een mooi verenpak gekleed. Je ziet ze misschien zelfs zo vaak dat je ze niet eens meer opmerkt. En dat is jammer, vindt NatuurgidsfeStijn. Want duiven zijn best wel speciaal en er zijn zóveel verschillende soorten. Dat vraagt om een “Expeditie Duif!”

Hallo NatuurgidsfeStijn, zijn duiven echt zo speciaal?

Ja absoluut, je ziet ze zo vaak in de stad en daarbuiten dus we kijken er vaak over. Of we kijken er gewoon niet meer naar. En toch is niet elke duif zomaar een duif, ook niet de duiven die je op de pleinen tegenkomt in Leuven.

Hoezo? Waarom niet dan?

Zijn de verschillende kleuren bij de stadsduiven je al opgevallen? Stadsduiven zijn afstammelingen van de gekweekte rotsduif uit het Middellandse Zeegebied. Dat zijn landen zoals Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië en Kroatië. Best exotisch dus! Een andere duif die je misschien wel kent, is de postduif. Dat zijn de duiven waarmee er aan ‘duivensport’ gedaan wordt door zogenaamde ‘duivenmelkers’. Ook deze postduif is een afstammeling van de rotsduif.

Er zijn dus veel verschillende soorten. Welke soorten vinden we terug in Leuven?

In Leuven komen er zeker vier verschillende soorten duiven voor die je elk kan herkennen aan hun kenmerken. Ik kan je leren ze te herkennen! Neem de beschrijvingen hieronder er maar bij en ga tijdens een volgende wandeling in het bos, het park of de stad op expeditie. Welke duiven kan jij afvinken?

Zoek deze duiven op jouw expeditie:

Turkse tortel

Een elegant, bruin grijs duifje met een dun zwart nekbandje. Hij heeft ook een langere staart dan de andere duiven. Ze koeren ook heel liefdevol. Luister maar eens goed. Ze koeren drie lettergrepen en het lijkt met een beetje fantasie op ‘I love you’. 


Houtduif

De houtduif is de grootste, meest voorkomende duif van ons land. Hij heeft een witte vlek in de nek en een brede roze borst en loopt vaak op de grond eten te zoeken. Gezellig, net een kip. De houtduif herken je lage koerende zang van 5 tonen met de klemtoon op de 2e lettergreep. Luister goed, dan hoor je het.


Holenduif

Een blauw grijs verenkleed met groen glanzende halsvlek en kleiner dan onze grootste houtduif. Het gekoer lijkt op het gekoer van stadsduif, een laag en ritmisch gekoer. En de holenduif lijkt ook qua uiterlijk heel fel op de stadsduif. Je kan weten of het een holenduif is wanneer de holenduif in een hol zit. In het stad zien we meestal stadsduiven. Maar je weet nooit! Goed opletten naar holen in bomen! Niet gemakkelijk!


Stadsduif

Sommige stadsduiven hebben bijna dezelfde kleur als hun wilde voorvader de rotsduif. Andere zijn helemaal of gedeeltelijk wit, grijs(groen), bruin enzovoort. Ze leven in groepen en komen veel voor in steden en dorpen. Zeer laag, ritmisch gekoer, lijkt wel wat op dat van holenduif.


Een initiatief van