Hobby
Sport

Football Girls Leuven

26 mei 2021
Door:  Kabaal , Jef Lemmens
Foto's:  Kabaal , Jef Lemmens
De meisjes heersen op de grasmat bij Football Girls Leuven!

Wie nog steeds gelooft dat voetbal enkel een jongenssport is, moet dringend eens uit zijn grot komen. De tijd van mammoeten jagen is voorbij. Steeds meer meisjes slaan aan het voetballen en dat doen ze goed. Wij gingen eens kijken bij Football Girls Leuven in Kessel-Lo. Tijdens de eerste zes maanden van de club proefden er al meer dan vijftig meisjes tussen de vijf en zeventien jaar van de edele balsport.

Wij gingen op een woensdagavond langs tijdens een van de trainingen en waren onder de indruk van al dat voetbalgeweld. Tussen twee oefeningen door konden we praten met Yelena (12) , Helena (9) en Poshlate (13). Ze vertelden ons over hun voetbaldromen.

Hoe zijn jullie erbij gekomen om te beginnen voetballen?

Helena: Ik voetbalde op school al veel met de jongens op de speelplaats. Ook tijdens de naschoolse sport was ik steeds op het voetbalveld te vinden. Toen ik zag dat er een club werd opgericht in de buurt, was ik dadelijk enthousiast om me in te schrijven.

Yelena: Eerlijk gezegd was ik eerst gaan kijken bij de turnclub, maar daar waren alle activiteiten en trainingen afgelast wegens corona. Dus heb ik daar nog niet ingeschreven. Onderweg terug naar huis zag ik hoe andere meisjes een voetbaltraining deden. Dat leek me best leuk. Ondertussen train ik al een tijdje mee. Super leuk!

Poshlate: Ik speel al langer voetbal. Ik speelde al bij Wijgmaal en Kessel-Lo. Al zaten er in Kessel-Lo enkel jongens in mijn ploeg. Een club vlak bij mijn huis, dat is natuurlijk super handig, daarom ben ik van Wijgmaal naar hier gekomen.

 Is vrouwenvoetbal anders dan mannenvoetbal?

Yelena: We doen alleszins even hard ons best als de jongens. Op dit moment trainen we twee keer per week. Op woensdag en op zondag. Vanaf volgend seizoen wordt die zondag training hopelijk vervangen door een wedstrijd. We duimen volop dat de competitie weer mag beginnen dan.

Helena: Ik vind voetballen hier leuker dan op school met de jongens. Maar dat komt vooral door alle leuke oefeningen die we hier doen denk ik.

Yelena: Misschien zijn wij iets minder bezig met winnen dan de jongens. Het is gewoon leuk om te sporten.

Poshlate: Al winnen wij ook allemaal graag hoor. Alleen laten we winnen of verliezen ons plezier niet bepalen.

Wij winnen ook graag, alleen laten we winnen of verliezen ons plezier niet bepalen.
- Poshlate

Wie zijn jullie voetbalhelden? Waar dromen jullie van?

Poshlate: Lukaku, Ronaldo, Courtois, Pogba en Asamoah van de Ghanese nationale ploeg.

Yelena: Ik heb niet direct voetbalhelden, misschien Dries Mertens omdat die van Leuven is.

Helena: En Tessa Wullaert natuurlijk! Ik wil net als zij profvoetballer worden. Liefst bij FC Barcelona.

Poshlate: Ja dat wil ik ook wel, al wil ik ook graag professioneel loopster worden. Ik combineer de twee sporten nu en de sprint is echt mijn ding. Dat helpt me ook om snel te zijn op het voetbalveld.

Yelena: Voor mij hoeft dat niet. Voetbal is gewoon een hobby, maar wel een hele leuke. 

Waarom zouden andere meisjes ook bij jullie ploeg moeten komen voetballen?

Yelena: Omdat we zo goed samenwerken allemaal. Het draait hier niet enkel om wie de beste is. Iedereen krijgt een kans. Wie eventjes niet kan volgen krijgt extra uitleg van de trainer. En natuurlijk helpen we elkaar om beter te worden als een echt team.

Helena: Yep, de sfeer is hier super goed!

We helpen elkaar om beter te worden als een echt team.
- Yelena

OOK ZIN OM TE VOETBALLEN? NIETS HOUDT JE TEGEN!

Maar is voetballen bij een club geen dure hobby?

Niet bij de Football Girls, daar willen ze vooral dat ALLE meisjes, die graag willen voetballen, dat kunnen doen in clubverband. Daarom houden ze de kosten per training bewust laag.

Ben jij ge├»nteresseerd? Stuur dan zeker een mailtje naar football.girls.leuven@gmail.com