Buiten

Groenten kweken en bruggen bouwen

27 september 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal , Jef Lemmens
Tijdens het oogstfeest in De Braem komen buurtwerking, school en buurtbewoners samen rond een maaltijd van eigen kweek.

Het is woensdag 26 september. De zon is voor even vergeten dat de zomer er al op zit. Het ideale weertje voor een gezellig buurtfeest. Dat hebben ze helemaal begrepen in Sint-Maartensdal. Er heerst een gezellige drukte rond buurtwerking de Kettekeet en buurtmoestuin De Braem. De buurtwerking en school de Zevensprong nodigen familie, vrienden en buurtbewoners uit voor een hapje en een drankje op hun oogstfeest.

In de moestuin stelen de zonnebloemen de show. Ze staan volop in bloei en fleuren het feest wat op. Wie even verder kijkt, ontdekt ook de vele groenten, kruiden en bloemen die er te vinden zijn. Terwijl er druk wordt gekookt, geraken we aan de babbel met Asya (12), Mariana (10), Yousra (10) en Aya (11). Zij zijn helemaal in feeststemming en vertellen honderduit. 

Iedereen is welkom

Mariana: Vandaag is het oogstfeest. We koken met de groenten die we zelf gekweekt hebben hier in De Braem. Dat doen we met de kinderen van de Kettekeet en die van basisschool de Zevensprong. Iedereen is hier welkom, we sluiten niemand uit. Straks komen onze ouders, maar ook onze vrienden en bewoners uit de buurt. Wij zorgen voor wat lekkers en de kinderen van de Zevensprong leiden iedereen rond in de moestuin.

Asya: Mijn mama maakt op dit moment Marokkaanse thee met de munt uit onze moestuin. Die kan straks iedereen komen proeven. 

Yousra: De vorige keren hebben we ook echt lekkere dingen gemaakt. We hielden een frietfeest met frietjes van onze zelf gekweekte aardappelen en maakten ook al samen tomatensoep voor iedereen.

Boer Domi is een held!

Mariama: Natuurlijk is het hier niet elke week feest. We leren hier vooral hoe we samen voor de planten moeten zorgen. Dat legt boer Domi ons allemaal uit. Hij weet alles over de planten in onze moestuin.

Asya: Ja, het is meer dan een zaadje in de grond stoppen en wachten tot het uitkomt. Je moet planten op een plek waar er genoeg zonlicht bij de plant kan. Teveel water is ook helemaal niet goed. Een van onze zonnebloemen werd daardoor helemaal rot. Die hebben we weg moeten doen, gelukkig staat de rest nu mooi in bloei.

Boer Domi weet alles over de planten in onze moestuin. Hij leert ons hoe we ze moeten verzorgen.
- Mariama

Onze buurttuin is de max

Aya: Het is echt super cool om de groenten te oogsten die we zelf hebben gezaaid en verzorgd. Daarna gaan we ermee aan de slag en koken we de lekkerste maaltijden.

Mariana: De moestuin zorg ook voor heel wat afwisseling. We spelen niet altijd spelletjes, maar we tuinieren en koken ook. Zo leren we veel bij op een leuke manier. Onze moestuin is de max!

Met een extra woordje van dank aan kinderwerking De Kettekeet, basisschool de Zevensprong en de buurtbewonders, die de handen in elkaar sloegen voor dit heerlijke project!