Buiten
Challenges

Hier is... NatuurgidsfeStijn!

3 november 2020
Door:  Kabaal
Foto's:  Isha Frateur
Het is herfst. Allee gij, echt? Ja, de bladeren vallen! Dat komt omdat de boom in winterrust gaat, tussen april en oktober. Daar maken we gebruik van met de tips en uitdagingen van natuurgids Stijn, beter gekend als NatuurgidsfeStijn!

De herfstvakantie duurt langer en de blaadjes vallen van de bomen. Dat vraagt voor héél veel natuurtips! En wie kan die tips beter geven dan natuurliefhebber en natuurgids Stijn?! Speciaal voor onze KabaaLmakers gaat Stijn elke week op zoek naar de beste en leukste tips en worden we allemaal échte natuurkenners! Je hoeft het niet ver te zoeken, we gaan op pad in onze eigen tuin, in de straat of in het bos. Benieuwd? Volg Stijn op de voet!

Herfstwistjedatjes

Wist je dat?

  • Een boom zou uitdrogen als hij zijn bladeren in de herfst niet liet vallen?
  • Er bladgroenkorrels in zijn blaadjes zitten?
  • Een boom een beetje werkt zoals een kurkentrekker?

Bladeren hebben veel vocht nodig en krijgen dat via de wortels. In de herfst stopt dit proces en haalt de boom alles uit zijn bladeren. Bladeren verliezen ook vocht. Moest de boom de bladeren houden, zou de boom uitdrogen.

Herfstkleuren

In bladeren zitten bladgroenkorrels. Die zorgen voor de groene kleur. Bomen zijn zuinig op deze bladgroenkorrels, want die zijn van levensbelang voor de groei van de boom. Tijdens de herfst haalt de boom eerst deze bladgroenkorrels terug uit de bladeren, voordat hij ze laat vallen. De andere stoffen waar een blad uit is opgebouwd, hebben andere kleuren zoals geel, oranje, rood en soms zelfs paars. Daarom verkleuren de bladeren in de herfst. In de lente komt alles weer op gang en zien we terug groene bladeren verschijnen.

Kurkentrekker

Als de boom de stoffen uit de bladeren heeft gehaald, vormt hij bij het steeltje van het verkleurde blad een laagje kurk. Door dat steeltje ging altijd vocht naar het blad toe, maar zoals met een kurk in een wijnfles kan er nu geen vocht meer door. Het blad droogt uit en valt meestal bij de eerste windvlaag.

Kan jij deze 3 uitdagingen aan?

  1. Vang een vallend blad bij een boom. Laat iemand dit filmen en deel het op onze KabaaL facebook of Instagram! Niet zo simpel hoor! Spring een gat in de lucht wanneer dit is gelukt!
  2. Zoek verschillende gekleurde bladeren. Begin bij groen en eindig met het donkerste blad. Steek deze op een stokje. Nu heb je een bladeren-saté!
  3. Zoek bij het steeltje of je het laagje kurk vindt. Meestal zie je dat wel. Kan je het er nog afprutsen?