Technologie
Maatschappij

Iedereen meester in de MaakLeerPlek

8 mei 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Tijdens een geflipte voormiddag vol drones, robots, technologie en wetenschap maken schoolkinderen kennis met de MaakLeerPlek in de silo's en Molens van Orshoven.

Zodra ik de Molens Van Orshoven binnen loop, weet ik dat hier iets speciaal aan het gebeuren is. Jongens en meisjes lopen enthousiast pratend, roepend en gebarend alle kanten uit. Overal is er wel iets te zien of te beleven. (Er valt zelfs wat te leren, maar dat zetten we tussen haakjes.) Je kan vliegen met drones, robots programmeren, stemmen in een wetenschapsbattle, kunst maken van afvalwater en zo veel meer…

Het is moeilijk om iemand te strikken voor een kort interview. Iedereen wil vooral alles gezien en beleefd hebben. Niemand wil iets missen. Uiteindelijk geraak ik in gesprek met  Jolan(13) en  Louis (11) . Ook zij zijn hier vandaag op schooluitstap.  

Drones (crashen)!

Jolan: Wow, hier is zoveel te doen. Daarnet zijn we al bij de drones geweest. Je mag niet zomaar beginnen vliegen. Eerst leer je van alles over de propellers en hoe ze op de drone moeten worden gemonteerd. Daarna mag je dat ook echt doen. Als je dat onder de knie hebt, mag je aan de computer gaan zitten. Met een afstandsbediening bestuur je een drone op het scherm. Supercool.

Louis: Als laatste mag je dan in ‘de kooi’. Daar kan je vliegen met een echte drone. De netten rond je zorgen ervoor dat je drone niet op iemands hoofd valt.

Ik was anders wel goed in het crashen van mijn drone. Hij hing meer in de netten dan in de lucht.
- Jolan

Leren, maar dan leuk…

Louis: Ik wil straks zeker nog leren programmeren of de virtual reality bril testen. Ik ben echt reuze benieuwd wat ik dan te zien krijg. Daarna wil nog wel een langs die tafel vol elektrische schakelborden. Er is hier zoveel te zien. Je leert hier een hele boel, maar dan buiten de school. Dat is zoveel toffer.

Je leert hier een hele boel, maar dan buiten de school. Dat is zoveel toffer.
- Louis

Jolan: Voor mij mogen ze dit elke maand organiseren. Of elke week. Gewoon telkens een ander thema. Zo is leren ook een beetje leuk!

Een initiatief van

Samen Onderwijs Maken
https://www.samenonderwijsmaken.be/