Mening
Maatschappij

Ik heb een stem!

18 december 2019
Door:  Kabaal
Tijdens het Kinderrechtenfestival stelde Nevena een vraag aan een van de 4 experts over de kinderrechten in Leuven. De experts waren duidelijk onder de indruk van alle goede vragen. Zo moet dat!

Nevena: Het is super belangrijk dat je je mening kan geven in onze stad. Niet alleen voor kinderen trouwens. Ook oudere mensen of mensen in armoede moeten een stem krijgen. Eigenlijk iedereen. Zelf geef ik ook graag mijn mening. Zo mocht ik samen met de Kinderreporters vandaag een kritische vraag stellen aan enkele experts. Ook de vragen van de andere kinderen aan de experts waren super interessant. Ik voelde mij echt geïnspireerd. Ik ben echt van plan mijn mening steeds te geven. Ik roep desnoods tot ze mijn mening horen!

Ik roep desnoods tot mijn mening gehoord wordt!
- Nevena

Deze vraag stelde Nevena:

“Luistert de stad Leuven goed naar de ideeën van kinderen?”


Antwoord van de expert: Er worden alleszins grote inspanningen gedaan om de mening van de Leuvense kinderen te horen én om er dan iets mee te doen. Ons Leuvense kinderlabel, KabaaL, laat de kinderen meeschrijven aan hun magazine. Ook bij de vernieuwing en inkleding van speelterreinen, gaan we steeds even luisteren bij de kinderen in de buurt wat ze nu echt willen. We vinden de mening van de kinderen echt belangrijk, dus zorg er zeker voor dat je je laat horen als je een goed idee hebt of als iets niet naar je zin is!

Dit waren enkele andere vragen:

  • Hoe zorgt Leuven voor gelijke kansen op school?
  • Wat doet Leuven tegen racisme en discriminatie tegen kinderen?
  • Hoe zorgt Leuven ervoor dat alle kinderen kunnen opgroeien in een gezond klimaat?
  • Hoe kunnen kinderen beschermd worden tegen oorlog en geweld? 

Nevena: De conclusie is dat Leuven wel al goed bezig is, maar er is zeker ook nog werk! De experten vroegen ons om zeker Kabaal te blijven maken en te zeggen als er iets niet goed is en dat ga ik zeker doen!

Laura Raymaekers

Jeugd- en kinderwerker