Sport
Gezondheid

Is sporten gezond?

11 maart 2020
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
KabaaLmakers Iljo, Noor, Linde, Debby, Vincent en Ayesha zijn héél benieuwd naar hoe gezond sport voor ons lichaam is. Want ze hoorden regelmatig dat topsporters blessures oplopen en 'out' zijn. Dus hoe zit dat eigenlijk?

Iljo: Hallo Sofie, jij werkt bij de Preventiedienst van Leuven hé? Kan jij ons verder helpen met onze vragen? Want hoe komt dat eigenlijk dat sporters soms overbelast zijn?

Sofie: Volgens mij komt dat omdat als sporters heel veel oefenen en heel gestresseerd zijn door alle verwachtingen, hun lichaam niet genoeg ontspanning krijgt. Ons lichaam heeft een goede balans nodig tussen spanning en ontspanning. Als we heel de tijd gespannen zijn, kan je lichaam overbelast geraken.

Iljo: Hoe kan een sporter dan opnieuw gezond worden?

Sofie: Net zoals wat ik zonet zei, is het heel belangrijk dat ons lichaam voldoende kan ontspannen. Als je heel de tijd aan het sporten bent en stress hebt, is het moeilijker om gezond te blijven. Sporters, maar ook kinderen en alle andere mensen moeten dus voldoende rusten en een goede balans vinden tussen spanning en ontspanning.

Noor: Wanneer wordt sporten ongezond?

Sofie: Sommige sporters voelen dat hun lichaam onder grote druk staat maar blijven toch meer en meer oefenen om beter te worden. Soms is het ok om jezelf te pushen maar als je voelt dat het niet meer gaat en toch blijft verder sporten, is het niet meer gezond. Je moet goed luisteren naar de limieten van je lichaam.

Noor: Bij welke sporten kan je de zwaarste blessures oplopen?

Sofie: Wie speelt er hier allemaal een sport en heeft al eens een blessure opgelopen?

Bijna alle KabaaLmakers: ik!

Sofie: Ik zie dat iedereen hier al wel eens een blessure heeft opgelopen tijdens het sporten. Er kan altijd wel iets mislopen, een vechtsport zoals boxen is niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld wielrennen of turnen. Je moet natuurlijk altijd goed voor je lichaam zorgen en voorzichtig blijven.

Linde: Zijn jongens beter in sport dan meisjes?

Sofie: Wat denken jullie zelf?

KabaaLmakers: Nee!

Sofie: Nee, natuurlijk zijn jongens niet beter in sport dan meisjes! Er zijn wel verschillen tussen beiden maar iedereen is anders en heeft zijn of haar eigen talent. Meisjes zijn ook heel goed in voetbal en jongens kunnen ook goed turnen. Het hangt af van persoon tot persoon.


Een initiatief van

Lien Van der Steen

Communicatiemedewerker