Gezondheid

Juf Veerle is een topatleet!

2 oktober 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Op Vrije Basisschool De Bosstraat loopt wel een heel straffe juf rond. Juf Veerle sport dat het een lieve lust is! De kinderen van het zesde leerjaar stellen haar graag aan jullie voor...

Soms sport de juf meer dan 5 keer per week. Onlangs nam ze nog deel aan een kwarttriatlon. Tijdens die wedstrijd moeten de atleten zo snel mogelijk 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Daar moet je behoorlijk fit voor zijn.

Charlotte en Anouk leggen juf Veerle het vuur aan de schenen!

Hoe en wanneer train je?

Juf Veerle: Ik train 5 keer per week. Dat is niet zo gemakkelijk als je ook de hele dag gaat werken. In het begin van de week plan ik in wanneer ik ga sporten. Vaak is dat ’s morgens nog voor de school begint of vlak na schooltijd, zo kan ik buiten lopen en fietsen voor het donker wordt.

Wat vind je het moeilijkste aan je training?

Juf Veerle: Soms is het niet zo gemakkelijk om jezelf te motiveren om te trainen. ’s Avonds na het werk ben ik moe en rust ik even in de zetel. Om dan terug in beweging te komen, dat is moeilijk. Maar een keer ik aan het sporten ben, ben ik weer blij dat ik kan bewegen. Na elke training ben ik moe, maar voldaan.

Hoe warm je je op om te sporten?

Juf Veerle: Bij het lopen, stap ik eerst 5 minuten stevig door. Daarna start ik met lopen. Ook als ik train voor de andere disciplines is het belangrijk dat ik niet dadelijk voluit ga. Even rustig erin komen en dan kei hard knallen!

Let je op je eten voor een gezonde levensstijl?

Juf Veerle: Ik probeer niet te veel koolhydraten te eten. Dat zijn suikers die je bijvoorbeeld vindt in wit brood, pasta of aardappelen. Een lekker stukje fruit gaat er altijd wel in.

In de dagen voor een wedstrijd, probeer ik zo veel mogelijk energie op te slaan. Dan eet ik juist koolhydraat rijke voeding. Die energie kan ik dan aanspreken tijdens lange en zware inspanningen.

Na mijn laatste wedstrijd ben ik wel eens lekker op restaurant geweest. Eindelijk terug frietjes!
- Juf Veerle

5 FITTE TIPS VAN JUF VEERLE!

  1. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, een uitgerust lichaam is fitter dan eentje dat vermoeid is.
  2. Eet voldoende groenten en fruit, die zitten boordevol ‘fitte’ stofjes.
  3. Sport of beweeg regelmatig. Kies wel een activiteit die je graag doet, dan houd je die langer vol.
  4. Moet je niet ver? Neem dan de fiets. Vraag mama of papa om de auto voor een keertje aan de kant te laten.
  5. Zoek een toffe sportvriend, iemand waarmee je samen kan sporten. Dat is vaak leuker dan alleen.