Mening

Kinderpartij laat haar stem horen!

26 september 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Kinderen uit verschillende buurtwerkingen op bezoek bij de gemeenteraad.

Op 24 september 2018 werd de grote politiekers voor even het zwijgen opgelegd. Het was aan hun jongere tegenhangers om tijdens de gemeenteraad het woord te nemen. Mariama (10), Asia (12), Maimuna (12), Aya (11), Yousra (10) en Alexandra (11) lieten alvast hun stem horen uit naam van de Partij voor KinderGelijkheid. Ze maakten duidelijk indruk!

Kies voor kinderen!

Regelmatig komen een aantal kinderen van de kinderwerkingen Fabota, Casablanca en de Kettekeet samen. Ze praten over thema’s die zij belangrijk vinden. De begeleiders van Link In De Kabel helpen hen om hun meningen en standpunten positief te delen via verschillende activiteiten en media. Zo konden ze in het verleden reeds schepen Ridouani interviewen over het Leuvense klimaatbeleid en gingen ze op bezoek in het Federaal Parlement.

In oktober komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Die gelegenheid konden deze kinderreporters niet aan zich voorbij laten gaan. Ze richtten hun eigen politieke partij op. De Partij voor KinderGelijkheid. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat de volwassen politieker ook de tijd nemen om te luisteren naar de jongsten onder de Leuvenaars.

Partij voor de wat?

Het is een mondjevol… Partij voor de KinderGelijkheid. Zeg dus maar gewoon PKG. De PKG stelde haar eigen programma samen. Een programma vol punten die de kinderen zelf belangrijk vinden. Met deze punten trokken ze naar de gemeenteraad.

PKG aan het woord

Hoe is de Partij voor KinderGelijkheid ontstaan?

Asia: “We zijn al een jaar en twee dagen bezig. We kwamen elke week samen. Charlotte van Link in de Kabel begeleidde dat. Iedereen was echt super gemotiveerd om iets te maken van de partij.”

Wat deden jullie tijdens die wekelijkse vergaderingen? 

Alexandra: “We begonnen met een naam te verzinnen. We hebben hierover gestemd. Dan zijn we beginnen vergaderen over wat we zouden willen in Leuven. Zo hebben we ons partijprogramma opgesteld.”

Hoe zijn jullie op de naam ‘Partij voor KinderGelijkheid’ gekomen?

Maimuna: “We willen dat alle kinderen in Leuven gelijke kansen krijgen. De naam was dus snel gekozen.”

Wat willen jullie dan voor Leuven? Wat zijn jullie partijpunten?

Yousra: “We vinden Leuven een leuke stad, maar er kan veel nog beter. We willen minder vervuiling, meer vuilbakken en asbakken. Nu ligt de straat vol met peuken. We willen ook dat mensen stoppen met roken en dat ze hierbij geholpen worden. We willen ook meer leuke speeltuigen. Goedkoop kunnen sporten is ook belangrijk voor kinderen. We willen grotere en vernieuwde sociale woningen. De appartementen waar we nu wonen, geven soms een onveilig gevoel. We zijn soms bang door het lawaai van de buren, en we denken dat niet alle gebouwen brandveilig zijn. Daar moet Leuven echt iets aan doen."

"Al onze punten goten we vervolgens in een partijprogramma. Dat hebben we meegenomen naar de gemeenteraad."

We willen grotere en vernieuwde sociale woningen. De appartementen waar we nu wonen, geven soms een onveilig gevoel.
- Yousra

Hebben jullie iets bijgeleerd over de gemeenteraad en de politiek in Leuven?

Maimuna: “Dat er meer dan één persoon is die over Leuven beslist. Ik dacht hiervoor dat vooral de burgemeester over alles besliste. Er zijn dus meerdere mensen die beslissen en oordelen over wat goed is voor Leuven. Daarom wordt er ook zo vaak gediscussieerd tijdens de gemeenteraad.” 

Wil je zelf later in de politiek gaan? Waarom?

Aya: “Ik wil echt heel graag in de politiek. Dan kan ik ook mijn stem laten horen om dingen te veranderen aan Leuven. Als ik politieker zou zijn, dan zou ik dat super leuk vinden, om ook aan kinderen te vragen wat zij willen veranderen. Want dan krijgt iedereen een kans, zij hebben ook goede ideeën!”

Denken jullie dat de gemeenteraad iets gaat doen met jullie ideeën?

Mariama: “Ja! We denken dat ze echt goed geluisterd hebben. Al denken we wel dat het nog lang kan duren voor ze onze ideeën gaan waarmaken. We zouden het eigenlijk leuk vinden moesten ze er nú al iets mee doen. Maar we leerden ook dat het in de politiek soms traag gaat, omdat iedereen moet kunnen mee beslissen. Dus dat is op zich wel goed.”

We leerden ook dat het in de politiek soms traag gaat, omdat iedereen moet kunnen mee beslissen.
- Mariama

Zijn jullie trots op wat jullie al verwezenlijkt hebben?

Aya: “Ja! Ik ben echt trots dat we het vandaag tot in de gemeenteraad geschopt hebben. Dat had ik nooit durven dromen in het begin. We hebben zoveel ideeën, en nu gaat daar ook echt iets mee gedaan worden. Dat vind ik heel goed en dat is echt omdat we zo hard gewerkt hebben.” 

Gaan jullie nog verder doen met de PKG?

Iedereen (volmondig): “Ja!! Er is nog zoveel te doen!”

Aya: “Leuven verandert ook snel, dus we moeten ideeën blijven geven voor de toekomst.”

Een speciaal woord van dank aan kinderwerkingen Fabota, Casablanca en de Kettekeet voor hun actieve medewerking aan dit team.Laura Raymaekers

Jeugd- en kinderwerker