video
Maatschappij
Milieu

Kinderraad geeft milieuadvies!

22 mei 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Negen Leuvense kinderen staken de koppen bijeen en dachten na over een duurzaam beleid in Leuven.

Op woensdag 22 mei 2019 presenteerde de kindergemeenteraad zijn milieuadvies aan schepenen Lalynn Wadera en David Dessers. Ook Hanne, klimaatwetenschapper van Leuven 2030, had wel oor naar de actiepunten van de jong klimaatstrijders. 

Onder het goedkeurend oog van hun klasgenoten presenteerden de 9 leden van de kindergemeenteraad hun advies. Een advies dat er niet zomaar kwam. De kinderen uit 5 verschillende scholen staken de koppen bij elkaar om na te denken welke stappen we in onze stad nog kunnen zetten om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. 

Kindergemeenteraad? Ik doe mee…

Louisa (11): In onze school legde de juf uit wat de bedoeling was van de kindergemeenteraad. Ik was direct enthousiast om mee te doen. Uiteindelijk heeft de juf uit alle kandidaten twee kinderen gekozen die dan lid werden van de kindergemeenteraad.

Yelena (10): In sommige scholen werden er zelfs een soort van verkiezingen gehouden om te bepalen wie de school mocht vertegenwoordigen.

Het traject

De kinderen gingen aan de slag rond 4 thema’s: Klimaatverandering, voeding, mobiliteit en energie. Onder de deskundige begeleiding van de experten van Goodplanet werd er serieus gebrainstormd. 

Lore (10): We hebben samen nagedacht over wat er nog beter kan in onze stad. Elke maand kwamen we samen in de Romaanse Poort om verder te werken aan onze adviezen. Dat gebeurde dus vier keer. Uiteindelijk hebben we 5 sterke adviezen uitgewerkt. Ik zet ze even voor jullie op een rijtje:

  1. Meer groene speelterreinen
  2. Biologische moestuinen in de stad
  3. Milieuvriendelijke verpakkingen & kortingen voor voedselresten
  4. Elektrische voertuigen
  5. Klimaatkrant & klimaatinfo
Als we allemaal wat vaker de fiets nemen of gebruik maken van deelauto's komen we al heel ver!
- Yelena (10)

En nu?

De enthousiaste reacties van Hanne, David en Lalynn spraken boekdelen. Ze hebben wel degelijk gehoord wat de kindergemeenteraad hen te vertellen had. Hopelijk nemen ze het advies mee naar huis om er daar nog eens goed over na te denken. Wij zijn alvast reuze benieuwd of we binnenkort concrete acties van hen mogen verwachten rond in van de vijf voorstellen van de kindergemeenteraad. 

Oh ja... bijna vergeten. Wat was onze burgemeester fier op de kindergemeenteraad!

Een initiatief van

Laat ook je stem horen!

Heb jij een uitgesproken mening over hoe het moet in onze stad? Wat gaat geweldig? Waar is er nog werk aan de winkel? Heb jij iets te vertellen over Leuven dat iedereen moet horen? Stuur dan een mailtje en KabaaL gaat samen met jou aan de slag!

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60