Vakantie
Technologie

Knetterende (ReTTeKe)PReT tijdens de krokusvakantie!

18 maart 2019
ReTTeKePRet en Sporty organiseren themakampen tijdens de krokusvakantie. Deze activiteiten, sport en workshops zijn speciaal voorzien voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Zij konden terecht in de vrije basisschool Sint-Jan te Leuven.

Ken je het gevoel dat mensen gewoon je kamer binnenstormen zonder te waarschuwen? Verschrikkelijk toch hé? Daar hebben Alicya en Hanne sinds kort een oplossing voor want zij leerden dinsdag tijdens de themaweek ReTTeKePReT een elektrische deurmat te maken. Een wat…? Ze vertellen je er zelf graag meer over!


Alicya en Hanne

Een dag vol elektriciteit!

Vandaag hebben we een elektrische deurmat met alarm gemaakt. Heel handig voor als er een indringer zou komen en die trapt op de mat zodat het alarm afspringt. Als je er een batterij aanhangt natuurlijk. Het thema van de dag was elektriciteit dus hebben we heel de dag geknutseld met aluminiumfolie, ijzeren draad en batterijen. Ik ben blij met mijn deurmat want ik kan die goed gebruiken. Mijn plan is om ze voor mijn kamerdeur te leggen zodat wanneer mijn zussen de kamer binnenkomen, het alarm aan gaat.

Ik ga mijn elektrische deurmat voor mijn kamerdeur leggen. Zo hoor ik het als mijn zussen binnenkomen.
- Hanne

Wat heb je nodig om een elektrische deurmat te maken?

Om de deurmat te maken hebben we papier, aluminiumfolie, ijzerdraad, sponsjes, een batterij en een alarm nodig. Door samen met de monitors het stappenplan te volgen hebben we onze eigen elektrische deurmat gemaakt. Het strippen van de ijzeren draadjes om alles aan elkaar te verbinden was het moeilijkste. De eerste keer had ik mijn draadje in twee geknipt. Het was een beetje lastig met de striptang, maar met de schaar ging het een pak beter. Als het draadje gestript was dacht ik: “amaai dat is een pak van men hart!” Marian van Thuis zegt dat ook altijd. Maar met de hulp van de monitoren zijn we er allemaal in geslaagd om de deurmat af te krijgen. Wij hebben ook de rest van de groep geholpen als het even moeilijk ging.

Wat is er allemaal te doen op ReTTeKePRet?

Ik vind koken één van de leukste activiteiten tijdens ReTTeKePReT en kijk er al naar uit om morgen wafels te maken! Gisteren hebben we leren goochelen en we hebben ook al een dag gehad in het thema van circus. Wat ik ook superleuk vind is het sporten en daar kan ik maar geen genoeg van krijgen.  In de namiddag gaan we een bibberdraad maken. Dat is zo’n draad die vastgemaakt is aan een stevige ondergrond en overal gekronkeld is. Deze is ook verbonden aan een alarm zodat als je met jouw stokje de draad aanraakt die begint de bibberen. Gelukkig krijgen we geen elektrische shock! 


En nu jij!

Vind jij elektriciteit ook zo spannend en hou je van sport, spel en andere activiteiten? ReTTeKePReT en Sporty bieden elke vakantie leuke kampen en themadagen. Zo konden kinderen van 4 tot 13 jaar van maandag 4 tot vrijdag 8 maart ontdekken, spelen, bewegen en knutselen tijdens de krokusvakantie in Leuven, Zij konden terecht in de vrije basisschool Sint-Jan voor een hele dag aan activiteiten, sport en workshops. Wist je dat de jeugddienst van Stad Leuven ook een aanbod heeft in de Paas- en zomervakantie? Neem snel een kijkje op de website!


Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60