Cultuur
Hobby

Kunst uit een spuitbus!

4 november 2021
Graffiti, dat is KabaaL uit een spuitbus. Daar moesten onze reporters het fijne van weten!

Miel, Liese, Sien, Tess en Sam zitten in het zesde leerjaar van de Vrije Basisschool Boven-Lo. Tijdens onze redactiedag op hun school hielden ze expert Keyvan met een spuitbus in bedwang tot hij al hun vragen over graffiti had beantwoord. Neem samen met hen een duikje in de wereld van spuitbussen en felgekleurde muren.

Wat is graffiti?

Keyvan: Het Italiaanse woord graffiti betekent eigenlijk ‘ingekraste tekening’. Meestal gaat het over kleurrijke tekeningen op muren, treinen, bushokjes, … Graffiti staat niet alleen voor de schilderingen, maar het is een cultuur op zich, een levensstijl.

Wat heb je er allemaal voor nodig?

Keyvan: In eerste instantie natuurlijk spuitbussen met verf, maar ook bescherming is belangrijk. Vuile kleren, handschoenen en een mondmasker zijn niet te missen voor elke graffitikunstenaar. Daarmee kan je aan de slag. Een rugzak vol creativiteit en originele ideeën komen ook van pas.

Waarom zit die verf in spuitbus?

Keyvan: Daar zijn twee goede redenen voor. Met een spuitbus kan je de verf mooi gelijkmatig en snel aanbrengen. Een extra voordeel is dat spuitbussen makkelijker te vervoeren zijn dan potten verf en penselen. Je kan zonder problemen verschillende bussen kwijt in je rugzak.

Is graffiti legaal of niet?

Keyvan: Vroeger werd er veel graffiti gespoten op plaatsen waar dat niet mocht, daarom denken veel mensen dat het illegaal is. Tegenwoordig zijn er in bijna alle steden en dorpen plaatsen waar je wel legaal aan de slag kan. Zolang je toestemming hebt om ergens je ding te doen, is graffiti helemaal oké.

Is die spuitbusverf giftig?

Keyvan: Er bestaat organische verf die niet giftig is, maar die is erg duur. In de meeste spuitbussen zitten inderdaad giftige stoffen, die zorgen ervoor dat de verf vloeibaar blijft. Daarom dragen veel artiesten een mondmasker als ze aan het werk zijn.

Waar haal je de ideeën voor een graffitiwerk?

Keyvan: Voor een tag haal je meestal je inspiratie bij je eigen naam of bijnaam. Die schrijf je dan in een cool lettertype, het is een soort handtekening. Een piece is dan weer meer een echt schilderij, een kunstwerk. Daarin zie je vaak de interesses van de kunstenaar terug. Meestal kan je aan de stijl van zo’n piece zien wie het gemaakt heeft: elke artiest heeft zo zijn eigen stijl. De ene werkt realistisch, de andere in zwart-wit, …

Meestal kan je aan de stijl van een piece zien wie het gemaakt heeft, elke artiest heeft zijn eigen stijl.
- Keyvan

Wat moet je kunnen om graffiti te spuiten?

Keyvan: Een beetje kunnen tekenen helpt natuurlijk, maar je moet vooral veel fantasie hebben en goede ideeën. Daarna is het oefenen, oefenen, oefenen. Tot je je spuitbussen helemaal meester bent.

Wie is Banksy en waarom is hij bekend?

Keyvan: Dat is de vraag die elke liefhebber van graffiti bezighoudt. Wie is Banksy? We gaan ervan uit dat hij of zij een Britse graffitikunstenaar is. De werken van Banksy kan je in de hele wereld vinden. Die werken geven vaak commentaar op de politiek of de maatschappij, maar altijd met een vleugje humor. Dat zo weinig mensen de identiteit van Banksy kennen, draagt alleen maar bij tot de mythe. Een ding is zeker… Het is een supertalent!