Technologie

Leer vloggen met Digiman

25 januari 2019
Door:  Kabaal
KabaaLmakers Mesach, Kyan, Yacine, Lina en Lolaf konden Digiman strikken voor een interview over vloggen. En het is toch niet zo eenvoudig als het lijkt. Lees even mee!

Wat is de naam van jouw Youtube-kanaal?

De naam van mijn Youtube kanaal is ‘Digiman vlogt’. Like en deel mijn kanaal gerust!

Hoelang vlog je al?

Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met vloggen. Ik ben ongeveer drie maanden bezig nu en post gemiddeld 1 filmpje per maand. Dit is niet zoveel in vergelijking met bekende vloggers zoals Enzo Knol, maar zij hebben er dan ook hun beroep van gemaakt. Er kruipt veel werk in het filmen en het editen.

Wat heb je nodig om te vloggen?

Om te vloggen heb je eigenlijk enkel een camera nodig. Hiervoor kan je een handcamera, smartphone of tablet gebruiken. Professionele vloggers maken wel gebruik van speciale handcamera’s met een goede microfoon en houden veel rekening met belichting, maar dat is niet nodig als je past begint. Je moet eerst weten of het iets voor jou is en je met vloggen wil blijven doorgaan.

Vloggen is soms #drama
- Digiman

Wat voor laptop gebruik je om te editen?

Op het werk gebruik ik een Windows 10 - laptop van Asus of HP en thuis werk ik met een Macbook. Je kan zowel editen op een Windows-laptop als een Macbook. Neem gewoon wat je thuis voor handen hebt of waar je het makkelijkst mee kan werken. Je kan tegenwoordig ook al editen met apps op jouw tablet of smartphone.

Met wat edit je je video’s?

Hiervoor bestaan verschillende programma’s. Voor het maken van mijn intro’s gebruik ik de app Quik of Panzoid op de computer. Dit zijn beide gratis programma’s. Met Quik maak je via de tablet mooie intro’s met beelden (foto of film) en muziek. Panzoid is een online programma waarmee je intro’s van bewegende tekst kan maken. Ook hier kan je muziek op de achtergrond zetten. De beelden aan elkaar monteren doe ik via de app Splice. Dit is een gratis app op de tablet en is niet zo moeilijk om mee te werken. Speciale effecten in mijn vlogs edit ik via adobe première op de computer. Voor dit laatste programma moet je al wat meer oefenen en dit is ook niet gratis. Belangrijk is dat je voor het editen genoeg tijd voorziet en een eigen stijl kiest die goed bij jou past.  


Wat is je favoriete gadget?

Zelf heb ik nog niet veel gadgets gebruikt in mijn vlogs. Mijn favoriete digitale gadgets zijn de VR Bril en de smartphone. Met een VR-bril kan je gewoon naar een hele andere wereld gaan. Je kan bijvoorbeeld op de maan zitten terwijl je in het echt gewoon in je zetel thuis zit. Dit gadget zal zeker nog wel aanbod komen in één van mijn volgende vlogs. 

Verdien je geld met Youtube?

Neen, je kan eigenlijk niet snel geld verdienen met Youtube. Pas wanneer je meer dan 100.000 views per dag hebt kan je reclame-inkomsten krijgen van Google (het bedrijf achter Youtube). Bekende Youtubers worden ook gesponsord als ze bepaalde dingen in beeld brengen of verkopen zelf merchandising, maar dit is bij mij en bij alle beginnende vloggers dus zeker niet het geval. 


Heb je nog enkele vlogtips voor ons?

  • Gebruik niet je echte voor-en achternaam, maar kies een vlognaam die bij jou past.
  • Een goede intro en outro zorgt voor herkenbaarheid. 
  • Wees vooral jezelf als je vlogt en blijf trouw aan jouw eigen stijl.
  • Let niet teveel op abonnees en views, want de meeste vloggers hebben in het begin niet zoveel volgers. Je moet het vooral doen omdat je het zelf leuk vindt en niet te hard aantrekken wat anderen denken.
  • Maak een vlog niet te lang en zorg dat het geluid duidelijk is of zorg voor ondertitels.

Hou hier ook zeker rekening mee!

  • Je moet minstens 13 jaar oud zijn om je eigen Youtube-kanaal te mogen starten. Als je jonger bent overleg je dit best met je ouders.
  • Je mag geen materiaal gebruiken dat je niet zelf gemaakt hebt. Dit wil zeggen dat je niet zomaar muziek, foto’s of filmpjes van anderen in je eigen vlogs mag gebruiken. Tenzij je toestemming hebt van de maker van die video waar je een stuk van wilt gebruiken en je de bron bij de omschrijving van de video vermeldt.
  • Hou je aan de regels van Youtube. Zo zijn filmpjes waar geweld of naakt voorkomen niet toegestaan. Iemand beledigen of pesten in een video kan ook niet. Dit is ongepast en je zou toch niet willen dat Youtube je kanaal offline haalt? De volledige lijst van regels kan je terugvinden op de website van Youtube onder ‘Beleid en veiligheid’.
  • Vergeet niet dat filmpjes op internet snel verspreid kunnen worden, dus zorg dat je later geen spijt hebt van de filmpjes die je online zette.
  • Hou rekening met privacy. Geef niet zomaar volledige namen van mensen of gebruik geen adressen in je vlogs. Huisnummers, nummerplaten en mensen die niet in beeld willen komen kan je best blurren. Blurren is het wazig maken van een bepaald beeld zodat het niet meer duidelijk zichtbaar is. Dit doe je terwijl je effecten toevoegt als je aan het editen bent.