Cultuur
Mening

Leven zonder geld... kan dat?

25 oktober 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Hebben we geld echt nodig? Dat vragen enkele kinderen uit het zesde leerjaar van de Sint-Jansschool in Leuven zich af. Samen met experte Dietlinde gingen ze op zoek naar het antwoord.

Niet ieder kind heeft het even breed thuis. Bij sommigen is geld geen probleem, maar andere gezinnen hebben het niet altijd even gemakkelijk. Daarom vroegen wij ons af of je altijd geld nodig hebt. Kan je leven zonder geld? Is een beetje geld genoeg? Of is geld echt noodzakelijk? Dat vroegen Rage, Mohamad, Zerdacht en Femke aan experte Dietlinde van Curieus

Kan je helemaal zonder geld leven?

Dietlinde: “Misschien kan je wel zonder geld leven. Er zijn hier en daar plekken waar mensen samenleven en hun eigen groenten en fruit kweken. Ze houden ook zelf dieren en voorzien zo in alles. Dat is echter heel wat moeilijker dan het lijkt. De meesten hebben toch af en toe geld nodig om iets te kopen. 

Maar soms hebben mensen geen geld om te betalen. Wat dan?

Dietlinde: “Dan is het vooral belangrijk om eens te kijken hoe dat komt. Kunnen we deze mensen aan een betaalde job helpen? Hebben deze mensen recht op een leefloon?”

Een leefloon?

Dietlinde: “Dat is een maandelijkse bedrag dat je ontvangt als je niet in je eigen onderhoud kan voorzien. Het OCMW bepaalt of je hier recht op hebt.”

Geld maakt niet altijd gelukkig, maar geen geld maakt wel ongelukkig!
- Dietlinde

Dus je kan niet gewoon geld bijdrukken voor de mensen die dat nodig hebben?

Dietlinde: “Dat zou echt geweldig zijn, maar spijtig genoeg kan dat niet. Ons geld is eigenlijk gewoon papier. Dat is niets waard als er niets tegenover staat. Voor elke bedrag dat gedrukt wordt, moet de uitgever ervan beschikken over goud ter waarde van dat bedrag. Druk je toch geld bij, dan kan het zijn dat de waarde van je geld plotseling erg snel afneemt. Dat wil je natuurlijk niet.”

“Geld bijdrukken is dus niet zo’n best idee. Gelukkig zijn er wel een hoop alternatieven, zodat je heel wat geld kan uitsparen en elkaar kan helpen.”

Geld? Dat is zo ouderwets… het kan anders! 

  • Boeja! Scoor een gratis woonst:
    • Heel wat openbare gebouwen staan ’s nachts leeg. Dat vindt de eigenaar niet zo leuk. Die neemt dan een conciërge in dienst. Dat is iemand die een oogje in het zeil houdt en zorgt dat de boel netjes blijft. In ruil daarvoor mag de conciërge in het gebouw wonen. Gratis en voor niets!
  • Vaarwel euro, leve het Toreke:
    • In een Gentse wijk krijgen vrijwilligers Torekes als ze zich inzetten voor schone straten of een beter milieu. Ze hebben dus hun eigen munteenheid. Hiermee kunnen ze ter plekke inkopen doen of iemand betalen voor een klusje.
  • Deelstickers zijn de shizzel:
    • Pimp je brievenbus met coole deelstickers. Laat zo je buren weten wat ze bij jou mogen lenen en overhaal hen om hetzelfde te doen. Op die manier hoef je niet altijd alles nieuw te kopen maar kan je gewoon even gaan ‘shoppen’ in je straat. Meer weten? Kijk dan eens op http://www.samenkleven.be/home

Auto delen:

  • Sommige mensen hebben niet elke dag een wagen nodig. Ze delen een wagen met twee of meer gezinnen en delen dus ook de kosten. Zo heb je wel een auto ter beschikking, maar wordt dat een pak goedkoper. Goede afspraken zijn dan natuurlijk wel nodig.


Mail Iris en word ook reporter voor KabaaL!

Laura Raymaekers

Jeugd- en kinderwerker