Cultuur
Hobby

Maak-je-zegel-workshop

2 mei 2019
Kinderen boven op Erfgoeddag!

Tijdens de erfgoeddag 2019 was er heel wat te beleven in Leuven. Ook voor kinderen! Terwijl mama of papa in het stadsarchief snuffelden, konden de kinderen creatief aan de slag. Onder begeleiding van Jonna vzw knutselden ze gezellig hun eigen zegel.

Een zegel… watisda?

Net zoals een handtekening nu, was een zegel vroeger een persoonlijk merk. Koningen, graven en hertogen, maar ook stadsbesturen ondertekenden tot in de 19e eeuw hun brieven en oorkonden met zo’n zegel. Van wapen-, ridder- en portretzegels tot zegels met gebouwen. 

Nele en Febe doen dat zo!

Tijdens de workshop schoven we even bij Nele (8) en Febe (10). De twee zussen maakten graag even tijd om met ons te praten.

Dames, wat zijn jullie hier eigenlijk aan het doen?

Nele: We maken ons eigen zegel. Dat kunnen we dan overal op drukken. Helemaal niet moeilijk hoor! We volgen gewoon het stappenplan.

  1. Maak een leuke tekening op papier.
  2. Teken nu je tekening over op een rubberen matje.
  3. Laat mama of papa je tekening uit het rubber snijden. (Anders staan ze er toch maar bij voor spek en bonen…)
  4. Plak je rubberen stempel met superlijm op een stevige ondergrond.
  5. Breng verf aan op je zegel.
  6. Stempel nu je zegel op papier. (Tip: Probeer eerst even op een kladpapier.)

Hoe komen jullie hier eigenlijk terecht?

Febe: Onze mama wist dat er hier van alles te doen was. Terwijl onze broer breakdancet in jeugdcentrum Vleugel F, komen wij lekker knutselen.

Nele: Ja, thuis spelen we meestal. Knutselen doen we vooral op school, dus het is super leuk dat we dat hier ook eens kunnen komen doen.

Febe: Het is echt leuk. Vooral als je de verf op je zegel doet met een rollertje. Daarna kan je stempelen op wat je maar wil!

Papa mag het figuurtje uitsnijden, zo heeft hij ook iets te doen!
- Femke