Sport

Made 2 skate VS Blader 4 life

13 juni 2018
Door:  Kabaal
Een bezoek aan het skatekamp in de Paasvakantie

In de oude stelplaatsen van de Lijn loopt alles op wieltjes. Letterlijk! Wij vielen er binnen tijdens de paasvakantie en ontmoetten er Niels (13) en Marijn (10). Zij oefenen onder begeleiding van enkele ervaren skaters en bladers de hele week op nieuwe ‘tricks’ en ‘coole moves’.

Marijn: Het is al de tweede keer dat ik een bladekamp doe. Ik heb thuis ook een skateboard, maar dat is niet het allerbeste. Dus koos ik voor bladen. Dat is hetzelfde als in-line skaten. Ik heb mijn eigen paar in-line skates. Daarmee oefen ik ook thuis, maar hier leer ik veel van de begeleiders. We keken zelfs een filmpje waarin bladers super coole moves deden.

Niels: Het zijn natuurlijk niet alleen de begeleiders die ons veel bijleren. Ook van de andere skaters steek ik veel op. We leren van elkaar. Skaten is helemaal niet gemakkelijk. Om de basis onder de knie te krijgen heb ik wel 6 maanden moeten oefenen. Gelukkig is dat oefenen echt leuk. Al houd je daar ook wel wat blauwe plekken en schaafwonden aan over. Dat hoort bij leren skaten. Je moet tegen een pijntje kunnen en niet flauw doen. Knie- of ellenboogbeschermers draag ik niet. Die zitten alleen maar in de weg en beperken mijn bewegingsvrijheid. Als ik iets nieuws probeer, dat me gevaarlijk lijkt, draag ik voor de zekerheid wel mijn helm. Je weet maar nooit.

Marijn: Ik draag naast mijn helm ook altijd kniebeschermers. Misschien heb je dat als blader gewoon meer nodig. Tijdens dit kamp heb ik al flink geoefend op bochten maken op een schuine wand. Ik zou ook nog graag leren van de half-pipe naar beneden komen, hopelijk kan ik dat tegen het eind van de week. De kunst is om niet bang te zijn en er in te geloven dat het je uiteindelijk wel zal lukken. Bladen is een sport voor doorzetters.

Skater ben je niet alleen als je op je bord staat, dat ben je altijd!
- Niels


Niels: Al mag je niet vergeten dat het vaak de skaters zijn die de trend zetten. Skater ben je niet alleen als je op je bord staat, dat ben je altijd. Een skater herken je aan zijn kleding. Schoenen, trui of T-shirt zijn altijd van een skatemerk. Die kleding is niet alleen gemaakt om te skaten, maar ziet er ook gewoon goed uit.

Marijn: Vandaag skaten we binnen, omdat het skatepark aan de Philipssite nog niet helemaal is opgedroogd. Dan is het te glad om ons ding te doen. Gelukkig kunnen we hier terecht, al hoop ik wel dat we snel weer naar buiten kunnen. Daar is meer plaats voor iedereen en rijden we minder in elkaars weg.

Niels: Helemaal mee eens. Skaten is een buitensport, maar ik ben blij dat we op natte dagen hier terecht kunnen.