Mening
Maatschappij

Mijn stem klinkt in Leuven!

8 september 2021
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Twee weken lang werd er in de zomerschool 'The Village' kritisch nagedacht, ontdekt en geëxperimenteerd. Onze reporter ging luisteren wat al die KabaaLmakers dachten over onze stad. Wat misten zij nog in Leuven? Ontdek het hier!

‘Waar moet Leuven dit schooljaar werk van maken?’ Met die vraag trok KabaaL naar 'The Village', een initiatief van sociaal ondernemer Bieke Claes in samenwerking met SOM en DE MET. De jongeren die meededen aan dit project, namen een kijkje in de wereld van ondernemen. We luisterden en ontdekten: Wat vind jij belangrijk? Wat doet de stad al goed? Mis je iets in je buurt?

ANAS

Teveel mensen worden uitgesloten om wie ze zijn.
- Anas

Heel wat mensen worden uitgesloten omdat ze van andere origine zijn, andere geaardheid. Ook mensen met een fysieke of mentale handicap zijn niet altijd overal welkom. Het zou fijn zijn als wij daar in Leuven een voorbeeldrol in opnamen.


JADE

Ik wil meer groen langs de weg en op scholen.
- Jade

Er worden veel wegen aangelegd, maar daarbij zou meer aandacht mogen zijn voor groen langs de weg. Dat zou de fietstocht naar school veel aangenamer maken. Ook op scholen en speelplaatsen mag er best wat meer groen zijn.


HELENA

Welke seksualiteit je ook hebt, je moet aanvaard worden!
- Helena

Op scholen en in de stad moet er meer gepraat worden over seksualiteit. Wat 'normaal' is moet veranderen. We zijn allemaal anders en juist dat is mooi. Gelukkig zijn er al veel mensen die zo denken, maar het kan altijd beter.


REZAN

Het zou fijn zijn om meer speeltuigen te hebben in de buurt waar ik woon.
- Rezan

Bij mij in de buurt is er niet altijd veel plek om te spelen. Op de straat is het te gevaarlijk. Ik zou het liefst een avontuurlijke speeltuin hebben, waar ik helemaal mijn ding kan doen. Sporten, klimmen en kampen bouwen...


APRIL

Auto's moeten meer aandacht geven aan fietsers en mensen op de zebrapaden.
- April

Stoppen aan een zebrapad is geen grote moeite. Toch doen veel wagens dat niet. Daar mag best wat meer aandacht voor zijn. Het verkeer kan alleen maar veiliger worden als we meer rekening houden met elkaar.


PAULIEN

Ik wil graag meer verkeerslichten voor mensen met een visuele beperking.
- Paulien

Voor mij mogen alle lichten zo een 'klikker' hebben voor mensen die niet goed zien. Zo is het voor iedereen veilig. Het lijkt me een kleine investering, maar een groot verschil voor wie hiermee geholpen is.


WOESEL

Ik wil graag een voetbalveld in Wilsele Dorp.
- Woesel

Voetballen op straat is niet alleen gevaarlijk, het kan ook behoorlijk pijn doen als je valt. Een fijn grasplein met een goal waar ik mijn balletje kan trappen... dat zou mij blij maken!