video
Hobby
Muziek

Mijn trompet is super vet!

23 oktober 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Arthur (10) vertelt ons over zijn passie voor de trompet en zijn dromen als muzikant.

Arthur Gilson is 10 jaar en helemaal gek van muziek. Hij speelt de pannen van het dak op zijn trompet. Wij zochten hem op na een optreden in SLAC. Samen met zijn leraar Thomas Mellaerts maakt hij even tijd om hun passie met ons te delen. Ze maken best wat KabaaL, die twee… Dat klinkt alvast als muziek in onze oren!

Jong begonnen is half gewonnen!

Arthur: Ik heb de muziek met de papfles meegekregen. Mijn mama en zus spelen ook alle twee verschillende instrumenten. Ik kon natuurlijk niet achterblijven. Op mijn acht jaar startte ik met notenleer. Na een half jaar kon ik op mijn trompet beginnen spelen. Al snel speelde ik mijn eerste stuk: Ode an die freude van Beethoven

Arthur: Nu oefen ik elke dag ongeveer anderhalf uur. 's Ochtends zet ik speciaal mijn wekker om voor school een half uur te blazen. Vlak na school doe ik nog een half uurtje en na het eten nog eens. Zo spreid ik mijn repetitietijd. Het is immers niet makkelijk om lang aan een stuk te spelen. Op het eind haal je de hogen noten echt niet meer…

Ik ben een keer per ongeluk om 2u ‘s nachts opgestaan om te oefenen. Met mijn slaapkop had ik niet door hoe laat het was. Mama en papa schrokken toen behoorlijk van mijn nachtelijke concert!
- Arthur

Thomas: Arthur gaat de komende jaren nog stevig groeien en sterker worden. Dat maakt het trompet spelen een pak eenvoudiger. Je hebt immers je buikspieren en een grote longinhoud nodig als trompettist.

Arthur: Als we op vakantie gaan, neem ik mijn trompet ook mee. Zo kan ik daar blijven oefenen. Al zorg ik wel dat ik een demper mee neem om de buren op vakantie niet te veel te storen.

Verliefd op de trompet

Arthur: Ik ben echt helemaal gek van trompet. De klank is fantastisch en je kan er hele snelle stukken op spelen. Ik speel ook bugel en cornet. Soms speel ik alleen, maar het liefst van al speel ik samen met anderen. Zo speel ik ook in een harmonie of thuis samen met mama.

Thomas: Het leuke aan de trompet is ook dat ze kan gebruikt worden in heel wat muziekstijlen. Arthur is zo dus van alle markten thuis.

Later als ik groot ben…

Arthur:

  • zou ik graag in een groot orkest spelen
  • wil ik ook nog piccolotrompet en baroktrompet leren spelen
  • speel ik hopelijk het trompetconcerto van Haydn eens voor een groot publiek

Thomas: En dat kan allemaal. Als hij zich blijft inzetten kan hij best wel een echte ‘grote’ worden. 

Arthur heeft alles om het te maken als een professionele muzikant. Hij combineert zijn talent met een grote passie voor muziek en bakken motivatie!
- Thomas