Cultuur

MuseumMakers

15 april 2021
Door:  Kabaal
Bran en Rhune droomden van een kindermuseum. Die droom komt deze zomer uit.

Bran (8) en Rhune (10) dromen van een echt Kinder-Historisch Museum (KHM) in Leuven, gemaakt door en voor kinderen. Het leek een gek idee, een verre droom. Tot ze het stadskantoor binnenwandelden om daar hun plan voor te leggen…

Hun museum komt er echt! Hoe dat kan? Dat leggen ze graag zelf uit.

“Wij dromen van een museum!”

Bran: Ik ben altijd al super geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Ik droomde van ridders en Egyptenaren, van de Romeinen en de oude Grieken. In de bibliotheek hadden ze een leuk boek: ‘Tijdlijn’ van Peter Goes. Ik heb het zo vaak geleend dat oma het tenslotte gekocht heeft voor mij.

Rhune: Ik vind het verleden ook heel interessant. Al snel waren Bran en ik plannen aan het maken voor ons eigen museum. We maakten boekjes en knutselden posters. We zagen het groots. Bran zou directeur worden en ik zou als juf lesjes geven aan kinderen in het museum.

Bran: We dachten zelfs na over overnachtingen en een cafetaria.

Rhune: Na twee jaren fantaseren, besloten we om dat het tijd was om er toch iets meer mee te doen! We goten ons plan in een presentatie en namen contact op met de stad. Voor we het wisten zaten we rond de tafel met de schepenen van onderwijs en jeugd, dat zijn collega’s van de burgemeester.

Bran: Bij het gesprek zaten ook Jef en Sander van stad Leuven. Zij luisterden naar ons plan en vonden het direct een goed idee. Dat was echt cool.

Voor we het wisten zaten we rond de tafel met de schepenen van onderwijs en jeugd.
- Bran

Van een droom tot een plan

Rhune: Nadat ze even hadden nagedacht, kwamen Sander en Jef met enkele voorstellen.

Bran: Die kwamen niet helemaal overeen met onze grote droom, dat was wel even slikken.

Rhune: Maar de voorstellen waren wel leuk. Samen maakten we een plan. Het KHM zou er echt komen.

Bran: Het wordt een reizend museum. De hele zomer zal het museum van plek naar plek verhuizen. Allemaal plekken waar veel kinderen komen.

Rhune: Toen ik in mijn klas het idee uitlegde was iedereen direct super enthousiast.

Het Kinder Historisch Museum komt er echt!
- Rhune

Van een plan tot een museum

Bran: Tijdens de paasvakantie komt er een echt “museummakers kamp”, georganiseerd door Koning Kevin. Een week lang gaan we samen spullen maken voor ons museum.

Rhune: Na het kamp trekt de jeugddienst met ons plan naar de scholen. Klassen kunnen ook meedoen aan het museum. We hopen dat zoveel mogelijk kinderen dit leuk vinden en willen mee helpen.Zo wordt het een museum gemaakt door de Leuvense kinderen. Ik ben super benieuwd hoe het er uiteindelijk zal uitzien. 

Misschien kunnen we met alle kinderen die dat willen nog wel een extra coole naam verzinnen voor het KHM.

Een initiatief van

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60