Cultuur
Muziek

Musica Futurista

2 mei 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Lore Cambré
Tijdens de Erfgoeddag 2019 experimenteren kinderen met klankmachines!

Tijdens Erfgoeddag 2019 stelt MATRIX 'Musica Futurista' voor, een interactieve installatie als een reuzegroot muziekinstrument waar jong en oud op kan spelen. De muziekmachine, ontworpen door percussionist en instrumentenbouwer Jo Zanders, had heel wat speelplezier in petto. Met je handen, drumstokken en borsteltjes tover je een oneindig arsenaal aan verrassende klanken en geluiden tevoorschijn. 

Wij ontmoeten Eleonora (8) aan de balie van Cera. Ze neemt ons mee op een muzikale ontdekkingstocht.

Direct aan de deur kan je een opmerkelijk instrument doen spelen. Na een draai aan de hendel galmt een soort hoorngeluid door de gangen. Onderweg kan je al fietsend via een buis een andere luide klank produceren. Eens bij de échte Musica Futurista aangekomen, zie je een gek tafereel: enkele mensen staan met hoofdtelefoon op te trommelen om de verschillende klanken van de materialen op het instrument te testen. 

Eleonora geeft ons een rondleiding en vertelt dat haar favoriete instrument in de ruimte een klein kastje met knopjes is waar gekke geluidjes uitkomen wanneer je erover beweegt. Ernaast staat ook een soort van mini-piano die met een sensor werkt. Meteen verklapt ze waar de sensor hangt en toont hoe haar bewegingen het ritme van het geluid bepalen. 

"Ik zou hier niets aan veranderen, ik vind het eigenlijk wel al leuk zo"
- Eleonora

Ze legt ook uit dat je de geluiden die je maakt (en die de andere mensen aan de installatie maken) luider en duidelijker zijn wanneer je de hoofdtelefoon gebruikt, al vindt ze de hoofdtelefoon zelf niet zo fijn. “Zonder is het leuker”, zegt ze, “dat drukt wat op mijn oren”. 

Wat Eleonora wil veranderen of toevoegen aan deze muzikale ervaring? “Eigenlijk niets, ik vind dat het leuk genoeg is zo”. 

Tot zo ver de eerste stappen van Eleonora in het land der grote muziekinstallaties. En of ze dit uitstapje zou aanraden aan vrienden en klasgenoten? "Zeker en vast!"

Een initiatief van