video
Cultuur

Musicalkamp

5 september 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Een week lang werken kinderen en begeleiders intensief aan een musical. Met als klapstuk een opvoering voor familie en vrienden.

Musicals zijn saai en voor oude mensen… Ik dacht het niet! Tijdens het musicalkamp van Jonna gingen een hele hoop enthousiaste acteurs en zangers aan de slag. Op een week tijd boksten ze samen met hun begeleiders een heuse musical in elkaar. Op zaterdag gaven ze, als klapstuk, een opvoering voor vrienden en familie in een echte toneelzaal. Van een creatief topweekje gesproken…

Wij springen binnen tijdens de generale repetitie op vrijdag. Je voelt hier en daar al de zenuwen de kop opsteken. Julie (11) en Sarah (15) hadden gelukkig toch nog even tijd om ons te vertellen over hun week. We schuiven tijdens het middageten gezellig onze voeten mee onder tafel terwijl de dames hun welverdiende boterhammen binnen spelen.


Musi-wat?

Sarah: Musical. Dat is een theatervoorstelling waarin niet alleen toneel gespeeld wordt. We zingen ook op het podium.

Julie: En we dansen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Als je een grote rol hebt, moet je ook veel tekst onthouden. Soms moet je dan helemaal alleen zingen. Dat kan behoorlijk spannend zijn, zeker de eerste keer.


De musicalmicrobe

Julie: Tijdens het jaar doe ik elke week toneel. Je kan zelfs kiezen. Gewoon toneel spelen of muziektheater. Er zouden trouwens gerust wat meer toneelvoorstellingen en musicals voor kinderen in Leuven mogen zijn.

Sarah: Ik ben wel eens naar een musical geweest, aan zee. Dat was tof. Tijdens het jaar vallen de lessen in de voormiddag en ik slaap zo ontzettend graag uit. Dus dat valt niet te combineren. Gelukkig is er dit musicalkamp in de vakantie. Dat vind ik echt top!

Er zouden gerust wat meer toneelvoorstellingen en musicals voor kinderen in Leuven mogen zijn.
- Julie

Een creatieve week

Sarah: Maandag kregen we de brochure van de musical. Daarin staan de teksten en de liedjes. We hebben toen samen alle rollen besproken.

Julie: Daarna mochten we op een briefje schrijven welke rol we zelf graag wouden spelen. De begeleiders zijn toen beginnen puzzelen, zodat iedereen een leuke rol heeft. We hebben ook al de liedjes geoefend. Dat kon gewoon samen.

Sarah: Op dinsdag kregen we dan te horen welke rol we spelen. Vanaf dan konden we ook de toneelstukjes oefenen en onze tekst uit ons hoofd leren.

Plankenkoorts

Julie: Vandaag is het generale repetitie. Alle dansjes, toneeltjes en liedjes worden een geheel. We oefenen op het podium in het decor.

Sarah: We hebben zelfs al publiek. De mensen van Oostrem komen kijken. Dat zijn volwassenen met een verstandelijke of motorische beperking. Ik hoop dat ze het leuk zullen vinden. Morgen volgt dan de echte opvoering. Heel de familie komt kijken.

Julie: Bij mij enkel mijn broer, mama en papa. Maar toch ben ik een beetje zenuwachtig.