Vakantie
Technologie

Op kamp tussen drones en robots. Een week vol toekomstmuziek…

12 april 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Tijdens de paasvakantie konden alle handige en pientere kinderen terecht in de kelders van de Techniek- en WetenschapsAcademie van de UCLL. Tussen al de drones en robots ontmoeten we Ines (9) en Luka (10).

De paasvakantie is volop bezig. Het zonnetje schijnt en alle kinderen spelen buiten in de tuin. Ja daaaaag! Niet alle kinderen.

In de kelders van de Techniek- en WetenschapsAcademie van de UCLL ontmoeten we Ines (9) en Luka (10). Zij zijn hier op kamp en vertellen ons over hun week vol games, drones en crazy robotshizzel.

Enwatdoededanhier?

Waar zijn jullie nu aan bezig?

Luka en Ines: Wij zijn een robot aan het maken die alleen de weg kan volgen. Hij kan voelen wanneer hij ergens tegen rijdt. Als hij botst, rijdt hij de andere kant op. Hij volgt het pad van gekleurde plakband dat we op de tafel aanbrachten. Er moet dus een kleurencensor opzitten zodat de robot gemakkelijk dat pad kan volgen. Wij hebben hem helemaal zelf geprogrammeerd. Naast de robot hebben wij ook mogen vliegen met echte drones!

Zouden jullie graag zo’n robot of drone in huis hebben?

Ines: Wij hebben er thuis één, maar wel een kleintje. Die kan al een pen naar mij brengen!
Luka: Ja, heel graag! Zo’n drone in huis lijkt me superhandig!

Dromen over de toekomst!

Stel dat jij over 20 jaar een robot hebt, wat moet die robot dan allemaal kunnen?

Ines: Mijn robot zou mijn kamer wel mogen opruimen (lach). Voor de rest ga ik hem thuis niet zo veel nodig hebben denk ik. Als ik later moet gaan werken, zou die wel goed van pas komen! Hij kan daar al mijn vervelende taakjes doen.
Luka: Zo’n drone kan heel handig zijn! Wij hebben al veel geleerd hier over drones! Die zou dan kunnen pakjes brengen naar mijn huis. Hij kan ook reddingsoperaties uitvoeren als er iemand in gevaar is. Bijvoorbeeld een reddingsboei droppen boven drenkelingen op zee. Wist je dat de piloten van het leger zelfs drones gebruiken als schietschijf? Zo kunnen ze oefenen op echte luchtgevechten zonder dat er gewonden vallen.

Een robot om mijn kamer op te ruimen... dat zou nog eens handig zijn!
- Ines

Hoe cool is deze week?

Wat was het allerleukste dat jullie hier tijdens het kamp gedaan hebben?

Ines: Ik vond de drones het allerleukst omdat mij dat echt interesseert. Het is zo leuk om te filmen met een drone! Je kan mooie beelden maken van verschillende plaatsen, monumenten of zelfs kastelen! Eerst hebben we leren vliegen op de computer met een simulator. Dat ging vlot bij mij, want thuis hebben wij er ook één liggen. Na de oefensessie begon het echte werk… vliegen maar. Naast het vliegen hebben wij ook heel wat bijgeleerd over drones!

Wist je dat de piloten van het leger zelfs drones gebruiken als schietschijf?
- Luka

Dat is toch kweetnihoemoeilijkallemaal?

Vinden jullie dat niet supermoeilijk dan?

Luca: De EV3 waren het moeilijkste.


Oei, daar begrijp ik niets van. EV3… is dat iets om op te eten?

Luca: Maar neen, dat is de robot op wieltjes die we aan het programmeren zijn. Gisteren hebben we al de tastsensor geïnstalleerd zodat hij niet tegen de muur zou aanrijden. Dat was niet zo simpel als we dachten, maar het is uiteindelijk toch gelukt!

En thuis gamen we verder…

Wat heb jij daar in je hand?

Ines: Dat is mijn USB-stick en hier staat een videospelletje op dat ik gemaakt heb deze week. Er staan al 16 levels op! Deze gaat mee naar huis zodat mijn vriendinnen en ik er nog eens op kunnen spelen. Zo kan ik een stukje van het kamp mee naar huis nemen.

Een initiatief van

Techniek- en WetenschapsAcademie
http://www.twa-vlbr.be