video
Cultuur
Lezen

Poë... zie mij dichten!

28 januari 2021
Door:  Kabaal , Jef Lemmens
Foto's:  Jef Lemmens
Bij Jonna VZW dichten ze de sterren van de heel in de week van de poëzie

Tijdens de week van de poëzie rollen de woorden en gedichten weer over de tong. Ze vinden een weg naar het papier en, in dit geval, naar Bibliotheek Tweebronnen. Jonna VZW lanceerde een oproep om gedichten te schrijven en gaf de gedichten vorm op het binnenplein van de Bib. Tijdens deze poëtische week kan je er letterlijk spelen met woorden en letters. 

Wij sloegen een praatje met enkele jonge dichters. Sien (11), Gitte (11) en Juliette (11) vertellen ons over het project en over hun connectie met gedichten.

HET PROJECT

Juliette: We kregen via onze begeleidster bij Jonna een mailtje met de oproep om een gedicht te schrijven. Het thema voor de schrijfopdracht was ‘samen’. Dat is ook het thema van de week van de poëzie dit jaar.

Gitte: In een van onze lessen gingen we met de gedichten aan de slag. We lazen ze voor en beeldden ze uit. Niet alleen ons eigen gedicht, iedereen kon kiezen voor de gedichten die hij/zij leuk of interessant vond.

Sien: Die gedichten hingen we vervolgens op in Bibliotheek Tweebronnen. Je kan ze er lezen, maar je kan ook via een QR code de filmpjes bekijken die wij maakten. Daarnaast kan je er ook zelf op een leuke manier met gedichten en woorden aan de slag. De kleurtjes en penselen liggen klaar voor iedereen die een ei kwijt moet.


OPROEP

Ontdek tijdens de week van de poëzie de gedichten van Jonna in Bib Tweebronnen of ga zelf met woorden en kleurtjes aan de slag. See you there!

GEDICHTEN

Sien: Ik schreef in het vierde leerjaar al eens een gedicht voor de klaskrant.

Juliette: En we schreven ook gedichtjes om de juffen op school te bedanken.

Gitte: Gedichten schrijven is leuk. Het is spelen met woorden en letters. Ik vind het ook belangrijk dat er een boodschap in een gedicht zit.

Mensen kunnen in gedichten soms verwoorden wat ze normaal gezien niet verteld krijgen. Dat is echt gek!
- Sien

Juliette: Gedichten lezen vind ik dan weer super als ontspanning.

Gitte: Vooral als er een leuke tekening bij staat of als ze spelen met de lettertypes enzo, dan vind ik een gedicht extra aantrekkelijk.

Een initiatief van