Cultuur
Avontuur

Putten graven als een echte archeoloog

17 juni 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Zelf met een schepje de zandbak in als een echte archeoloog? Tijdens de archeologiedagen kan dat zomaar!

Tijdens de archeologiedagen kunnen gezinnen kennis maken met de geschiedenis van de Abdij van Vlierbeek. Naast een rondleiding langs de opgravingen en een gezellige picknick in de boomgaard kunnen de kinderen er zelf de mouwen opstropen en op zoek gaan naar archeologische vondsten.

Archeolowatte?

Archeologie; dat klinkt maar als een raar beest. Wij vroegen onze grote vriend Wikipedia om een woordje uitleg…

Archeologie is… is de wetenschap die overblijfselen van oude culturen bestudeert. Door de mens vervaardigde gebruiksvoorwerpen worden bij opgravingen gevonden.
- Wikipedia

Onze reporter spreekt de tweeling Ioan (7) en Florentin (natuurlijk ook 7) aan tijdens hun opgravingswerkzaamheden. Maar… ze zijn te druk aan het graven. Vragen stellen? Dat kan… STRAKS!

Even later…

Kleur bekennen

Ioan: Voor we aan het werk mochten in de zandbak, kleurden we een tekening van een opgraving. Natuurlijk deden we dat net zo als echte archeologen; die moeten ook vaak tekeningen maken tijdens hun graafwerken. Elke kleur op het plannetje heeft een andere betekenis.

  • Geel = zand
  • Rood = baksteen
  • Bruin = modder of aarde

Al bijna professionals!

Florentin: Papa had op internet gezien dat we hier de opgravingen konden bezoeken. Dat doen we wel vaker. We gingen al naar opgravingen in Brussel en Duitsland.

Ioan: Lang geleden heeft papa zelf mee een oud kasteel opgegraven in Nederland. Toen vonden ze tinnen borden in de waterput. Op die borden stond het wapenschild van het kasteel.

Florentin: Hier hebben we natuurlijk ook de rondleiding gevolgd. We zagen vooral muren van oude gebouwen. Best interessant, ik wil later misschien wel archeoloog worden.

Onze papa heeft ooit zelf mee een oud kasteel opgegraven!
- Ioan

Het betere graafwerk

Florentin: Het leukste van al is toch het graven zelf! In een grote container vol zand gingen we aan de slag, samen met andere kinderen. We vonden een potje, dat was wel gebroken. Geen probleem, archeologen vinden immers zelden spullen die nog helemaal heel zijn. We hebben ook een stuk vuursteen opgegraven. Daarmee werd vroeger vuur gemaakt. Zelf heb ik dat niet geprobeerd. Ik was veel te druk bezig met al dat graafwerk.

Ioan: We hebben ons goed geamuseerd en kregen nog een diploma. Zo zijn we toch al een beetje echte archeologen.