Vakantie
Cultuur

Rap & Bouwkamp

1 augustus 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Op vijf dagen al rappend en graffiti spuitend een eigen pizzaoven bouwen? Klinkt crazy!

Vijf dagen samen bouwen aan een do-it-yourself pizzaoven om er dan op vrijdag je eigen pizza in te bakken. Dat klinkt echt belachelijk cool. Voeg daar nog dagelijkse workshops rap en graffiti bij. Bam! Wat een bom van een kamp. Onze KabaaLreporter ging eens polsen bij de deelnemende KabaaLmakers of het echt zo leuk is als het klinkt.

Als ik aankom op de kamplocatie staan enkel kinderen graffiti te spuiten, anderen zijn aan het tekenen. Een derde groepje staat dan weer tot zijn enkels in de modder te trappelen. De modder wordt gemengd met stro om vervolgens de pizzaoven mee te bekleden. Er hangt een gezellige sfeer. Ik doe tussen de workshops door een praatje met Lennart (14), Annabel (9), Warre (9) en Jasper (12). Benieuwd of ze ondertussen praten als echte rappers…

Dit kamp is niet normaal!

Jasper: Tijdens dit kamp gaat het net iets anders dan op andere kampen. Het hele dagschema ligt niet vooraf vast. ’s Ochtends gaan we met de groep samenzitten. We bespreken wat er die dag gaat gebeuren. We mogen zelf mee beslissen hoe onze dag eruit gaat zien en wie welke taken doet. Als je het even gehad hebt met een activiteit, kan je altijd wel iets anders doen. 

We mogen zelf mee beslissen hoe onze dag eruit gaat zien en wie welke taken doet.
- Jasper

Een grote familie

Lennart: De groep is echt leuk. Iedereen kan met elkaar opschieten. We zijn een grote familie hier. (lacht) Dat mag je gerust letterlijk nemen, mijn zus loopt hier ook rond samen met een vriendin van haar en mijn nichtje Annabel.

Annabel: Papa geeft de workshops en mama helpt hier en daar ook een handje. Dus familie genoeg hier…

Onze kampdag!

Lennart: ’s Ochtend wachten we tot iedereen er is. Vaak zijn we dan al bezig de beste stenen voor de oven te selecteren. Dan bespreken we samen hoe de dag er gaat uitzien. In de voormiddag wordt er aan de oven gebouwd en koken we mee ons eigen potje. ’We maakten al soep, wraps en croques. ‘s Middags eten we die dan samen op.

Annabel: Behalve vrijdag. Dan bakken we aan het eind van de dag pizza’s in de oven. Die van mij wordt er eentje met veel kaas en salami.

Lennart: In de namiddag is er dan een atelier. Zo hebben we al karikaturen getekend, graffiti gespoten, stencils gemaakt en zelfs onze eigen raptekst geschreven.

Net echte rapteksten!

Warre: Tijdens een atelier leerden we rapteksten schrijven. Dat is heel wat meer dan gewoon stoere praat verkopen. De teksten moeten rijmen en de zinnen mogen niet te lang of te kort zijn. Je begint met het thema waarover je wil schrijven en bedankt dan wat je er allemaal over wil zeggen. Sommigen schreven een tekst over het klimaat of de natuur. Ik schreef zelf een disstrack tegen een bepaalde niet nader te noemen Amerikaanse president. In zo’n tekst kan je echt je mening kwijt. 

Een diss is Engels slang voor een belediging. De term wordt vaak gebruikt in de rapscene. Iemand dissen is iemand publiekelijk beledigen of commentaar hebben op diens acties of uitspraken.
- Wikipedia

Wij zullen doorgaan!

Jasper: Ik heb de microbe goed te pakken. Op school kreeg ik al een workshop rap en rijm, daardoor schreef ik in voor dit kamp. Hier ontdekte ik dat het bouwen en de graffiti nog toffer zijn. Iedereen zou dit kamp moeten volgen. Hier ga ik mee door. Thuis stel ik alvast voor om ook een pizzaoven in de tuin te bouwen!

Een initiatief van