video
Mening
Technologie

‘Redactiedag @ stadhuis’

17 augustus 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Dertien jonge reporters kropen voor een dag in hun pen voor het KabaaL magazine.

KabaaL slaat de handen in elkaar met Link in de Kabel en gaat aan de slag met kinderreporters. Dertien reporters in spe duiken samen het Stadhuis in maken er voor een dag HUN redactie van. Dat kan alleen maar straffe verhalen opleveren.

Wadisda en wiedoewa?

Tijdens de voormiddag experimenteren de kinderen erop los. Interviewtechnieken oefenen, camerawerk trainen, dat is straffe koffie. Wie kan er goed met de computer werken? Wie speelt er met de apps op de tablets? Het is nog een beetje zoeken. De jonge reporters laten zien uit welk hout ze gesneden zijn. De professionele ondersteuning van Link in de Kabel schaaft hier en daar nog wat aan de ruwe diamanten, zodat ze helemaal klaar zijn voor het echte werk in de namiddag.


Het echte werk...

Na een stevige boterham is het tijd voor het echte werk. Er lopen drie opdrachten binnen op de redactie. De groep verdeelt zich in drie teams, de spreekwoordelijke potloden worden geslepen en de teams trekken de stad in met een duidelijk doel voor ogen. De pieren uit de neus vragen van hun doelwit.

Team A: Veganist tot in de kist

Milka (9) en Saffron (11) duiken met hun team in de wereld van de veganisten. Niet alleen weten ze een heuse veganist te strikken voor een verhelderend gesprek. Ze gaan ook samen met haar aan de slag en bakken veganistische wafels.

Milka: Veganisten zijn mensen die geen gebruik maken van dierlijke producten. Ze moeten dus nog beter opletten wat ze eten dan vegetariërs. Ook eitjes en boter mogen bijvoorbeeld niet.

Saffron: Toch vind ik veganistisch koken niet zo moeilijk. Vooral voor de zoete dingen zijn er vervangers genoeg.

Milka: Het stopt niet bij het eten alleen. Ook bij het uitkiezen van kleding in de winkel is een veganist extra aandachtig. Geen paar leren schoenen, dat kan niet door de beugel. Veganist ben je van ’s morgens tot ’s avonds. Het is echt een levenswijze.

Veganist zijn, dat is echt een levenswijze.
- Milka

Team B: Digiman 

Het team van Yana (9) en Marie (10) heeft een afspraak met Digiman in bibliotheek Tweebronnen. Hij geeft antwoord op al hun vragen over veiligheid op het internet en over de coolste nieuwe games en apps.

Yana: Ik heb vooral onthouden dat het niet altijd even veilig is op het internet. Als je iets ziet dat niet klopt of als je wordt aangesproken door iemand die je niet kent, kan je best zo snel mogelijk hulp vragen. Stap naar je mama, papa, juf, meester of zoek een volwassene die je kent.

Vraag hulp als er iets niet klopt. Het internet is niet altijd even veilig...
- Yana

Marie:  Ja, dan kunnen zij kijken of er echt een probleem is. Zo kan je daarna weer onbezorgd verder doen waarmee je bezig was.

Team C = Spuitbusman X

Spuitbusman X? Ja zeker. Mil (11), Kamiel (11) en de rest van het team spreken in STELPLAATS af met een echte graffiti kunstenaar. Zoals het hoort gebruikt die niet zijn echte naam. Het team doopt hem dan maar tot Spuitbusman X.

Kamiel: Graffiti spuiten kan in Leuven op verschillende plaatsen. Die legale muren zijn door de stad voorzien zodat de graffiti kunstenaars hun ding kunnen doen. (Al verven ze soms ook muren waar het niet mag, maar vooral oude, leegstaande gebouwen.)

Amaai, aan zo’n spuitbus moet je nogal schudden voor je kan beginnen verven. Graffiti is niet voor slappelingen!
- Mil

En de artikels?

Benieuwd naar de verhalen die de kinderen maakten? Hoe maak je veganistische wafels? Heeft Digiman een digiplan? Wie is die mysterieuze Spuitbusman X? 

Lees het in ons allereerste KabaaLmagazine! 

Mail Iris en word ook reporter voor KabaaL!

Iris De Rynck

Jeugd- en kinderwerker
016 27 27 58