Sport

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan!

14 juni 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Stunt en vliegwerk tijdens een weekje vol parkour- en circustechnieken.

Tijdens de paasvakantie wordt er behoorlijk gestunt in Hal 5. Onder de kundige begeleiding van de lesgevers van Circus in Beweging geven een dertigtal kinderen tussen 6 en 12 jaar het beste van zichzelf tijdens een week vol parkour- en circustechnieken. Leg die valmatten maar klaar, want deze stuntmannen en -vrouwen smijten zich helemaal in de strijd!

Tijdens de opwarming geraken we aan de praat met Filip (10) en Arthur (10). De twee waaghalzen leerden elkaar kennen tijdens deze sportieve week. De circusworkshops in de namiddag vinden ze best leuk, maar ze zijn het er roerend over eens: Parcour is het coolste!


Wat is parkour?

Wie beter dan Wikipedia om daar een antwoord op te geven?

Parkour is een loopdiscipline, waarin de deelnemers proberen hindernissen te overwinnen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier. Parkour kan vrijwel overal worden beoefend maar dit gebeurt voornamelijk in steden in de buitenlucht.
- Wikipedia

Filip: Ik sport niet zo graag, maar in Parkour kan ik echt mijn energie kwijt. Daar word ik rustig van.

Arthur: (lacht) Ja, dat hoopte mijn mama ook. Ze schreef mij en mijn broer in omdat we thuis het kot afbraken. We houden allebei van ravotten en dat gaat er soms nogal wild aan toe. Soms bouwen we dan zelf hindernissen om over te kruipen of springen. Hier leren we hoe we dat het best doen. 


De truc is om perfect in evenwicht te landen. Het moet er allemaal vloeiend uitzien.
- Filip


Filip: Ik spring op school op de speelplaats over banken. Daar kijken mijn klasgenoten wel van op. Hier is dat heel gewoon. We leren de juiste technieken om dat veilig te doen. De ‘swings’ vind ik echt cool. Dat betekent dat je aan een baar zwiert en je dan loslaat. De truc is om dan perfect in evenwicht te landen. Het moet er allemaal vloeiend uitzien.

Arthur: Dan vind ik ‘cat’ leuker. Daarbij ga je aan een muurtje hangen en springt er dan weer vanaf. Als je het onder de knie hebt, kan je daar ook nog een halve of een hele draai bij doen. Hoe spectaculairder, hoe beter.Het mag duidelijk wezen dat deze twee durvers de smaak te pakken hebben. Filip is zelfs al ingeschreven voor het parkour kamp in de zomer. Arthur nog niet, maar dat hij er zin in heeft staat als een paal boven water. En wie weet… Misschien zie je hen binnenkort wel ergens stunten in de Leuvense straten!