Hobby
Sport

Skaten VS. Snowboarden

15 januari 2020
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Regi (9), Benjamin (9), Klaas (9), Sil (9), Felix (9), Anna (9) interviewden Jasper. Die geeft skate- en snowboardlessen. Onze reporters wouden wel eens weten hoe cool dat nu echt is. Ze peuterden dan ook alle informatie eigenhandig uit zijn neus…

SKATEN

Op welke leeftijd begon je te skaten?

Jasper: Ik denk dat ik zo’n 14 jaar was. Ik zat toen in het tweede middelbaar. Samen met mijn vrienden trok ik de straat op in Herent. Stap voor stap leerden we meer trucjes en werden we beter.

Wat is dan je favoriete trick?

Jasper: Dat is een ‘varial heelflip’. Daarbij laat je je skateboard roteren door er met je hiel een trap tegen te geven. Het is geen trick voor beginners. Eerst heb je best de ‘Frontside Pop Shove-It’ en de ‘Heelflip’ onder de knie. Die tricks zijn iets eenvoudiger.

 Waarom vind je skaten zo leuk?

Jasper: Skaten is vrijheid; je kan het doen op eender welk moment van de dag. Als ik er zin in heb neem ik mijn deck en trek de straat op. Je bent daarbij niet afhankelijk van openingsuren van sporthallen bijvoorbeeld.

Wat zijn dan de beste plekken om te skaten in Leuven?

Jasper: Skaten kan je natuurlijk overal, maar in Leuven zijn er wel een paar echt coole plekjes om je ding te doen. Zo heb je een indoor skatepark in Stelplaats en een groter outdoor skateterrein aan de Philipssite. 

Skaten is vrijheid. je kan het doen op eender welk moment van de dag!
- Jasper

Leuke weetjes:

  • De eerste skaters waren surfers. Die raasden op een plank met wieltjes door zwembaden waar geen water meer in zat.
  • Zin om zelf te leren skaten? Ga dan zeker een kijken of de skatelessen van vzweetje iets voor jou zijn. 
  •  In Leuven kan je voor al je skatemateriaal terecht in ‘Twits’, je hebt er een instap klaar skateboard voor zo’n 100 euro.
  • De eigenaar van Twits heet Jones. Het is een grote man met een baard en een beetje de ‘papa’ van alle Leuvense skaters. Hij zet mee zijn schouders onder initiatieven en steunt jonge lokale skaters.

Skatetips:

  • Durf! Overwin je angsten…
  • Kijk steeds waar je naartoe gaat.
  • Sta rustig en ontspannen op je plank. 
  • Neem skateles bij vzweetje!

SNOWBOARDEN

Hoe vaak snowboard jij? Dat kan toch niet altijd…

Jasper: Toen ik nog studeerde, trokken we elke maandag met een hele bende naar Landgraaf in Nederland. Daar kan je binnen snowboarden op een kunstpiste. Ook in Peer kan je indoor boarden. Het leukst is natuurlijk echt in de bergen op natuursneeuw. Maar daarvoor moet je naar het buitenland.

Is sporten in de kou niet vervelend?

Jasper: Daar kan je je natuurlijk tegen kleden. Die extra warme kleding maakt snowboarden wel weer wat duurder dan skaten. De sneeuw en de kou hebben ook hun voordelen. Je valt een pak zachter in de sneeuw dan op straat. Poedersneeuw is het allerleukste. Die is heel diep en zacht.

Heb je al medailles gewonnen?

Jasper: Toen ik klein was heb ik wel eens een bekertje of medaille gewonnen. Nu doe ik niet meer mee aan wedstrijden. Het gaat mij vooral om het plezier van de sport. Samen met je vrienden de piste op en anderen iets bijleren. Dat is waar het om gaat! We hebben wel twee heel goede boarders in België die de hele wereld afreizen voor grote wedstrijden. Dat zijn Sebbe De Buck en Seppe Smits.

Wat wil je graag nog bereiken?

Jasper: Ik wil vooral via het snowboarden nog veel reizen en nieuwe plekken ontdekken. Het is echt een fijne manier om met andere gelijkgestemde zielen in contact te komen. Dat is voor mij het belangrijkste.

Ik wil vooral via het snowboarden nog veel reizen en nieuwe plekken ontdekken.
- Jasper

Leuke weetjes:

  • De startprijs om te snowboarden ligt heel wat hoger dan om te skaten. Je moet een plak en bindingen aanschaffen; warme kleding en een skipas om op de piste te geraken. 
  • Eenmaal je de smaak te pakken hebt, is dat de laatste van je zorgen. Op je snowboard kan je heel wat snelheid maken. Er zijn ook heel wat verschillende soorten planken. Met de ene ga je wat sneller, de andere is handiger om tricks te doen.Een initiatief van