Vakantie
Buiten

Speelstraten boven!

7 oktober 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
Onze reporter viel binnen op de speelstratenreceptie en sprak er met speelstrater Indra.

Speelstraten zijn de max! Ook deze zomer werden heel wat straten tijdelijk afgesloten om er samen te spelen en te buurten. Elk van de 73 speelstraten pakte het aan op zijn eigen manier. Een twintigtal onder hen nam ook deel aan de fotowedstrijd. Kinderen en ouders gingen samen met stoepkrijt aan de slag. Met heerlijk kleurrijke straten als resultaat.

Nu de zomer erop zit, komen de deelnemers aan de speelstratenwedstrijd samen tijdens een gezellige receptie. Ideeën en programma’s worden uitgewisseld, contacten worden gelegd en … de winnaars worden bekend gemaakt!

EN DE WINNAARS ZIJN…

Natuurlijk is elke speelstraat een winnaar. Daarom gingen alle deelnemende straten naar huis met een leuke speelprijs. Drie speelstraten werden extra in de bloemetjes gezet:

  • Publieksprijs: Groeneweg
  • Peter- en meterjury: Louis Woutersstraat
  • Kinderjury: Jan Davidtsstraat

VEEL SPELEN EN LEKKER ETEN

Onze reporter proeft van de sfeer tijdens de receptie en het smaakt. Tijdens een babbeltje met Indra (9) komt hij meer te weten over haar speelstraat, de Ijzerenpoortstraat.

Indra: Het is heerlijk om te kunnen steppen op de straat samen met mijn vriendinnen. Voor een keer moeten we niet uitkijken voor auto’s. Alle kinderen uit de buurt spelen samen op straat, maar ook onze ouders genieten mee. We hebben deze zomer een hele grote tafel midden op de straat gezet. Alle gezinnen zaten samen aan tafel voor een smakelijke maaltijd. Iedereen bracht iets mee dat hij of zij lekker vond. Bij ons was dat een pastasalade met gezonde groentjes.

DE NIEUWE GEZICHTEN

Indra: Op een speelstraat leer je elkaar beter kennen. Ik ken natuurlijk alle kinderen uit mijn straat al, maar soms zijn er toch wat nieuwe gezichten bij. Kinderen uit de buurt komen in onze straat spelen of er komen neefjes en nichtjes op bezoek. Voor de mama’s en papa’s is dat ook heel interessant. Zij zien hoe de oudere kinderen met de jongere kinderen spelen en zorg dragen voor hen. Zo leerden wij onze babysit, Maya, kennen.

Voor de mama's en de papa's is een speelstraat ook interessant, wij leerden er onze babysit kennen!
- Indra

ZELFS DE OUDJES

Indra: In onze straat woont een oude meneer. In de zomer zorgt hij altijd voor wafeltjes en drankjes voor de kinderen die op straat spelen. Dat vinden we natuurlijk heel lief. Daarom maakten we met de buurtkinderen een hele grote tekening op behangpapier om hem te bedanken. Hij was er reuze blij mee. Ze heeft nog lang opgehangen aan zijn huis.

FEEST VOOR IEDEREEN

Indra: Onze speelstraat is echt een feest voor iedereen. De ouders hebben zelfs een zangstond gehouden. Euh… het klonk niet eens zo slecht. Met de kinderen hebben we dan weer een pyjamafeestje gedaan. Er is echt iets te doen voor iedereen uit de straat.