Buiten
Avontuur

Survival top tips!

6 november 2019
Door:  Kabaal
KabaaLmakers Zeff, Pia, Laurence, Kobe, Fidel en Simon kunnen al heel wat maar om hun survivalkennis nog verder uit te breiden, nodigde KabaaL Sven van Woodkid uit, een échte survivalkenner! Benieuwd naar wat zij nog allemaal geleerd hebben?

Dag Sven! Jij werkt voor Woodkid, maar wat is dat eigenlijk?

Woodkid is een Leuvense vzw die inzet op avontuurlijk buiten spelen. We willen kinderen terug in contact brengen met de natuur op een avontuurlijke manier. We willen hen doen ontdekken wat je in de natuur allemaal kunt doen. Vijf jaar geleden zijn we gestart en ondertussen organiseren we vakanties, activiteiten, workshops, weekends voor gezinnen en nog veel meer.

Wow! Dat klinkt leuk! Kan je ons wat meer vertellen over survival?

Er zijn twee belangrijke termen die je goed uit elkaar moet houden. Ten eerste heb je survival. Dat betekent dat je in de wilde natuur terecht komt en moet overleven met wat op je pad komt. Je zit eigenlijk in een noodsituatie. Survival betekent letterlijk “overleven”. Ten tweede heb je bushcraft. Dat betekent dat je er bewust voor kiest om de natuur in te trekken en te leven met wat je in de natuur vindt. Je bent niet in nood en hebt meestal ook het nodige materiaal bij.

Waarom is survival belangrijk?

Stel dat je in nood zit, dan is het belangrijk te weten wat je moet doen. Het is ook belangrijk om noodsituaties te kunnen vermijden. Een goed voorbeeld: als je de bergen in gaat, moet je het weerbericht op de voet volgen. Je moet ook zien dat je het nodige materiaal bij hebt, want in de bergen kan het weer heel snel omslaan. Een echte survival-expert weet zulke dingen.

Waarom survival jij graag?

Ik zit heel graag in de natuur, daarom werk ik ook bij Woodkid. Het is een vorm van vrijheid: je gaat terug naar de basis zonder moderne hulpmiddelen zoals elektriciteit of internet. De wilde natuur is prachtig en als je er in kunt overleven, is dat echt leuk.

Is er bij jou al eens iets misgegaan op survival?

Eigenlijk nog nooit. Het is juist de bedoeling van survivallen om te zorgen dat er nooit iets misloopt! Soms kan je wel de weg kwijtraken of de tijd verkeerd inschatten, waardoor je in het donker terecht komt. Dat is bij mij wel al eens gebeurd. Ik zorg dat ik altijd een rugzak mee heb waar standaard dingen inzitten: een muts, een hoofdlamp, een vuurstick en een zakmes. Als je in moeilijkheden zit, kom je al een heel eind met deze spullen. Je vindt ook veel dingen in het bos waarmee je bijvoorbeeld beschutting kunt bouwen om in te slapen.

Mag je alleen op survival gaan?

Je gaat best altijd in groep! Als je er toch voor kiest om alleen te gaan, laat je best een spoor achter zodat mensen kunnen zien waar je bent.

Een beetje zoals Hans en Grietje! Bedankt, Sven!

Wist je dat...

  • Je best morsecode kent als je gaat survivallen? Dan kun je communiceren met licht en geluid. Stel dat je in nood komt, kun je het SOS-signaal uitzenden met een zaklamp of een fluitje: drie keer kort – drie keer lang – drie keer kort (…---…)
  • Je drie dagen zonder water en drie weken zonder eten kunt overleven?
  • Vuur zeer belangrijk is bij het survivallen? Het houdt je warm, het houdt wilde dieren op afstand en je kunt er mee koken. Je moet wel altijd zorgen voor een veilig vuur!
  • De berk een belangrijke boom is als je gaat trekken? Als je de schors opensnijdt en er een rietje in steekt, kun je drinken van het zoete berkensap. Het is meteen drinkbaar en het geeft je energie! Je kunt de berk herkennen aan haar witte schors.
  • Je op een aantal belangrijke dingen moet letten als je een beschutting of slaapplaats bouwt? Zo moet je zorgen voor een vlakke ondergrond en voor water in de buurt. Je legt je eten ook best op 100 meter afstand, zodat de dieren niet te dicht in de buurt komen.

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60