Technologie
Maatschappij

Veilig online! Draag je digitale helm en scheenbeschermers!

7 december 2021
Door:  Kabaal , Jef Lemmens
Foto's:  Jef Lemmens
Je hoort heel wat gekke verhalen over gehackte profielen en gestolen gegevens online. Onze KabaaLreporters zochten uit hoe ze zich daar kunnen tegen wapenen.

In het zesde leerjaar van De Twijg wordt er stevig gesurft. Bij gebrek aan golven in Wijgmaal gebeurt dat wel meestal op het internet. Ook Oliver, Sam, Timo, Michiel, Jakob, Lander en Staf wagen zich regelmatig online. Ze willen dat vooral veilig doen en peuterden onze expert, Joeri van de Leuvense communicatiedienst, de sociale mediapieten uit zijn neus.

Wat zet je best niet online?

Als je iets online zet, dan is dat voor altijd. Zelfs als je het achteraf weer wist. Er kan ook altijd iemand een screenshot genomen hebben. Denk dus goed na voor je een foto of filmpje uploadt. Staat er iemand anders dan jezelf  herkenbaar op, dan heb je de toestemming van die persoon nodig. Ook al staat die persoon maar in het klein op de achtergrond. Dat heet met een moeilijk woord ‘portretrecht’. Let op! Iemand kan je filmpje of je foto wel eens gebruiken op een manier die jij niet leuk vindt, dat wil je natuurlijk niet.

Wat doe je dan?

Je neemt dadelijk een screenshot en spreekt de persoon in kwestie aan. Vaak lost dat al veel op. Op alle sociale media vind je ook ergens een knop ‘rapporteren’. Gebruik die en geef aan wat jij niet oké vindt. Indien nodig wordt het dan verwijderd door de beheerders van het platform. Als dit niet helpt, stap dan met je ouders naar de politie met je screenshot.

Hoe kan je voorkomen dat je gehackt wordt? Met een sterk paswoord?

Hackers kennen heel wat trucjes om je profiel te kraken en het te gebruiken. Zorg er in eerste instantie voor dat je een sterk paswoord gebruikt. Dus zeker niet je naam en geboortedatum. Zoek iets unieks dat je zelf goed kan onthouden. Deel ook nooit je paswoord met anderen, zelfs niet met vrienden. Merk je dat je toch gehackt bent? Stap dan direct naar je ouders en meldt het samen met hen bij de politie.

Zorg steeds voor een sterk paswoord! Dus zeker niet je naam en geboortedatum.
- Joeri

Hoe zorg je voor je privacy op sociale media?

Normaal gezien mogen jullie nog geen profiel hebben op sociale media, voor de meeste van die sociale media mag dat pas vanaf dertien jaar. Al wijst de praktijk uit dat de meeste kinderen van jullie leeftijd dat wel hebben. Doe dat dan zeker in samenspraak met een volwassen begeleider. Het gaat ook niet om de meeste vrienden of volgers. Deel enkel dingen met mensen die je persoonlijk kent en bekijk voor elke account eerst je privacy-instellingen.  Bij TikTok kan je ook aanduiden dat wat je post, niet kan worden gedownload. Dat zou ik zeker altijd doen. 

Hoe herken je een fake profiel?

Als je denkt dat een profiel niet echt is, laat het dan even aan een volwassene zien. Ook vreemde vragen of verzoeken zouden een alarmbel moeten doen rinkelen. Stap ook dan dadelijk naar een volwassene. Indien je twijfelt, blokkeer je die persoon ook best direct.

Wat gebeurt er met de informatie die ze over mij kunnen vinden online?

Alle applicaties verzamelen informatie over jou. TikTok bijvoorbeeld, kan zien welke andere apps je gebruikt. Best griezelig toch? Op basis van waar jij online naar kijkt, maken ze een profiel van je interesses zodat je gerichte reclame ontvangt. Door een account aan te maken, ga je bijna altijd akkoord dat ze deze info over je doorverkopen aan bedrijven.

ONLINE TIPS VAN JOERI

  1. Heb je een online profiel? Doe dat dan samen met een volwassen begeleider.
  2. Gebruik een origineel en uniek paswoord.
  3. Zet enkel online wat mag gezien worden.
  4. Kijk kritisch naar wat je online tegenkomt. Er is veel fake news.
  5. ‘Rapporteer’ als er iets niet klopt volgens jou.

Een initiatief van