video
Cultuur
School

Voetwatte? Voetschrapers!

23 juni 2021
Door:  Kabaal
Foto's:  Jef Lemmens
De derde graad van freinetschool De Zevensprong pimpte enkele voetschrapers in het Leuvense straatbeeld.

Voetschrapers dus. Had jij er al van gehoord? Wij niet alleszins. Nochtans was er vroeger bijna aan alle voordeuren van herenhuizen zo’n ding te vinden. Het diende om modder en vuil zoals uitwerpselen van paarden van je schoenzolen te verwijderen voor je binnen ging. Vaak werden ze in een nis in de muur geplaatst.

Tegenwoordig verzamelen die voetschrapers en de nissen waar ze in stonden enkel nog. Hoog tijd om ze een nieuwe bestemming te geven! Dat dacht ook de derde graad van freinetschool De Zevensprong. Ze lieten zich inspireren door Kunstenares Elke Lemmens die er in Antwerpen heuse kunstwerkjes van maakt.

Wie zoekt die vindt!

Eerst gingen de leerlingen op voetschraperjacht in de buurt van de school. Tot hun verbazing vonden ze heel wat leegstaande nissen. Aan de slag dus! De buurtbewoners met een leegstaande nis voor de deur kregen een brief in de bus van de kinderen. Negen buurtbewoners reageerden enthousiast op het voorstel om hun voetschrapper weer in te kleden. Zij deelden hun ideetjes met de klas. De knutselgekte kon beginnen.

Kunstelen maar… euh knutselen

In groepjes staken de leerlingen de handen uit de mouwen. Alle nissen werden netjes opgemeten om te weten hoe groot de kunstwerkjes mochten worden. De ene groep werkt met klei, de andere met hout. Er werd zelfs 3D geprint en ook de speelgoedauto collectie van de juf moest eraan geloven. Langzaam maar zeker kregen de nieuwe voetschrapers vorm.

Straffe afwerking!

Om het plaatje compleet te maken werden de voetschrapers netjes in kaart gebracht. Bij elke voetschraper spraken de kunstenaars een geluidsfragment in; een woordje uitleg bij hun prachtige tafereeltje.

Op voetschraperjacht!

Ben jij benieuwd naar de resultaten van dit heerlijke project? Ontdek dan hier de locaties en beluister de geluidsfragmenten. Ga daarna lekker op voetschraperqueeste in het centrum van Leuven! We wensen jullie een succesvolle jacht…

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60