video
Technologie

Zo ga je om met social media!

5 december 2018
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Enter Escape, de game over veilig en verantwoord social media gebruik.

Eindelijk digitaal!

Je hebt er lang op gewacht. Eindelijk ben je oud genoeg en krijg je toestemming van je ouders. Je mag een eigen facebookprofiel aanmaken. Instagram ligt aan je voeten. Je bent helemaal klaar om digitaal te gaan!

Maar is dat wel zo? Hoe zorg je ervoor dat je op een veilige manier plezier kan beleven op social media? Wat kan en mag je doen en wat niet?

ENTER ESCAPE

Om dat op een speelse manier te ontdekken klopte Link in de Kabel aan bij De Aanstokerij. Samen ontwikkelden ze een spel over online media en de risico’s en de gevaren ervan. Enkele kinderen van buurtwerk Casablanca spelen voor proefkonijn en testen het ‘Enter Escape' spel uit. De ontwerpers zeggen immers dat het mega cool is, maar is dat ook echt zo? Wij vragen het aan het aan twee van de konijnenproevers van dienst; Yasmin(11) en Romaissa (10).

Romaissa: 

Ik zou het spel zeker aanraden aan andere kinderen. Je moet samenwerken om een hele hoop gekke raadsels op te lossen. Ik moest met een magnetische staaf een sleutel uit een buis vissen om daar dan een koffer met de volgende tip mee te openen. Als je een cijfercode nodig hebt, kan je die vinden door een rekenraadsel op te lossen. Het coole is dat je dan daarna op de laptop je antwoord kan ingeven en kijken of het juist is. Klopt het, dan verdwijnt er op het scherm een huisje. Daar kan de slechte Hackerina zich dan al niet meer verstoppen.

Yasmin: 

Zo help je Digiman om Hackerina te stoppen en de digitale wereld veiliger te maken. Ik moest een puzzel maken en die dan vergelijken met een prent. Door het juiste aantal verschillen te raden kon ik de code kraken. Het samenwerken vind ik super leuk, maar af en toe denk ik liever alleen na over een raadsel. Dan heb ik wat meer rust in mijn hoofd.

Romaissa: 

De tekeningen van de superhelden en gewone mensen zijn ook echt mooi gemaakt. In elk raadsel ga je met een van de mensen op pad en los je hun probleem op.

Het is eigenlijk een soort computerspel in het echt… maar dan leuker!
- Yasmin


En wat hebben we geleerd vandaag?

Yasmin: Het is echt goed om te ontdekken wat er allemaal wel en niet kan op sociale media. Wat voor berichten zijn gepast? Wanneer is een foto niet geschikt om online te posten? Daar denk je allemaal over na in het spel. Dat zou ik anders misschien niet doen.

Zelf spelen? Dat kan!

Het spel kan gespeeld worden met 6 tot 16 spelers tussen 10 en 14 jaar. Het duurt 2 uur, met als grote finale de nabespreking waarbij de spelers verder ingaan op wat ze tijdens het spel geleerd hebben en dit linken aan de realiteit. Lijkt dit iets voor je school, buurtwerking, … ? 

Neem dan contact op met Link in de Kabel of De Aanstokerij.