Vakantie
Speelplein

Een varken op het speelplein!

3 november 2020
Door:  Jef Lemmens
Foto's:  Isha Frateur
Deze zomer loopt er een varken rond op het speelplein van kinderwerking Fabota. Hindra (8), Keyna (6), Nesia (6), Halima (9), Petra (6), Fitrah (8) en Falastin (8) stellen ons graag voor aan hun nieuwe vriend.

Hindra: Pieter is vijf maanden oud. Hij logeert al een tijdje hier bij ons. Hij kreeg een plekje in het kippenhok. Hier slaapt hij onder een zeil dat we hebben gespannen om hem te beschermen tegen de regen. Zo heeft hij ook altijd schaduw als de zon schijnt. 

Nesia: Hij heeft ook een gezwel op zijn hals. Dat is gewoon een bult die een beetje uitsteekt. Gelukkig doet het geen pijn.

Halima: Soms laten we Pieter uit zijn hok. Dan mag hij hier rondlopen aan de leiband. Een beetje zoals je hond uitlaten.

Petra: Dat is super leuk. Hij speelt graag met ballen. Maar zijn grootste hobby is eten. Dat kan hij als de beste. Hij lust de blaadjes van de boom, maar we brengen ook vaak overschotjes van thuis mee voor hem. Oude brood en rotte aardappelen, hij lust het allemaal. Hij heeft zelfs al eens een ijsje gegeten.

Falastin: Dat is wel heel goed. Nu Pieter al de overschotjes opeet, gaat er nooit eten verloren.


Volgens mij ziet Pieter het verschil niet goed tussen een lekker boterham en een sappige vinger.
- Keyna

Keyna: Hij proefde zelfs eens van de vingers van een van de kinderen hier. Daar heeft hij in gebeten, maar ik denk dat dat per ongeluk was. Volgens mij ziet Pieter het verschil niet goed tussen een lekker boterham en een sappige vinger. Voorzichtig voederen is dus de boodschap!

Falastin: Af en toe helpen we ook met het schoonmaken van zijn hok. Dat begint spijtig genoeg te klein te worden. Daarom moet Pieter binnenkort waarschijnlijk verhuizen. Dan gaan we hem wel heel erg missen denk ik. Een varken op het speelplein is immers echt de max!


Ik wil ook een varken!

Misschien wil jij thuis of op school ook wel zo’n varken houden? Dat lijkt super leuk, maar let op. Je knorrige vriend heeft ook heel wat noden. Check even of jij daar aan kan voldoen voor je je eigen Pieter in huis haalt. 

  • Varkens zijn echte groepsdieren. Ze houden van gezelschap. Zorg dus dat ze veel mensen om zich heen hebben of een ander varken om hen gezelschap te houden!
  • Buiten hebben varkens nood aan een gevarieerde omgeving waarin ze op onderzoek kunnen gaan. Reken per varken toch minstens 10m² buitenruimte. Zorg ook voor beschutting tegen de regen en de zon. Varkens hebben een erg gevoelige huid, je kan je viervoetige vriend moeilijk insmeren met zonnecrème elke keer de zon schijnt.
  • Natuurlijk heeft je varken ook een stal nodig. Voor een minivarken is een stal met oppervlakte van 3m² voldoende. Een groot varken heeft al snel het dubbele nodig. Zorg er voor een temperatuur tussen de 10 en 20 °C.
  • Voeder dagelijks je varken. Zorg voor een goede variatie aan gras, hooi, groenten, fruit en varkensbrokken.
  • Varkens zijn grote drinkers, zorg dus steeds voor genoeg proper drinkwater.

Hoe verzorg ik mijn Knorimori?

Dagelijks

  • Verwijder mest en vuile plekken.
  • Voeder de varkens.
  • Geef proper water.
  • Kijk of de dieren er gezond uitzien en zich normaal gedragen.
  • Kijk bij biggen zeker goed na of er geen diarree optreedt.

Minstens één keer per week

  • Controleer of er nog voldoende strooisel is in de stal, en strooi eventueel bij.
  • Controleer de afsluiting van de weide.

Enkele keren per jaar

  • Iedere 3 maanden moet je de stal leeghalen en nieuw stro voorzien.
  • Minstens één keer per jaar moet de stal helemaal grondig gereinigd en ontsmet worden. 

Kim Crabeels

www.kimcrabeels.be

Gerelateerde verhalen