video
Mening
Maatschappij

Fabota droomt… Caroline luistert!

3 maart 2021
Door:  Kabaal , Jef Lemmens
Foto's:  Jef Lemmens
Meer dan ooit is het belangrijk om te luisteren naar de mening van kinderen over hun buurt, hun school, hun leefwereld. Dat hebben ze hier in Leuven alvast begrepen.

Artikel 12 van het kinderrechtenverdrag zegt jullie waarschijnlijk niet veel. Toch zal het elke KabaaLmaker aanspreken. Het verklaart immers dat elk kind en elke jongere recht heeft om zijn of haar mening te geven. Ze moeten gehoord worden in alle belangrijke zaken die hen aangaan. Volwassenen moeten daar rekening mee houden. Klinkt als muziek in de oren toch?

Toch wordt er niet vaak genoeg geluisterd naar de wensen van kinderen. Daarom deed Caroline Vrijens, de nieuwe kinderrechtencommissaris, een oproep aan alle kinderen om te dromen en hun mening te delen. Daar hadden ze bij Kinderwerking Fabota en Buurtwerk ‘t Lampeke wel oren naar.

Samen met Artforum en Levuur gingen de kinderen er aan de slag. Vier woensdagen lang droomden de ze over hun huis, hun school, hun omgeving. Nana (10) en Hindra (9) leiden ons van woensdag naar woensdag…

Krakende hersens

Op de eerste woensdag werd het thema verkend en werd er hard nagedacht.

Hindra: We werden geïnterviewd over wat we heel erg graag willen op onze school. Soms moest ik wel even denken over mijn antwoord.

Nana: Wel leuk dat we onze wensen ook keihard door elkaar mochten roepen. Dat was even een drukke bende.


Bouwkriebels

Je eigen droomschool bouwen, dat betekent handen uit de mouwen.

Hindra: We bouwden kampen en gebruikten onze fantasie om er alles te dromen wat we wensten. Dat was echt heel leuk.


Een plan kneden

Nana: We mochten met klei allemaal voorwerpen maken die we graag in onze droomschool zouden hebben. Ik maakte een trofee.

Hindra: Ik maakte donuts uit klei. Ik vrees wel dat ze niet zo lekker zullen zijn als echte donuts.


Tentoon stellen

Hindra: Tijd om onze mening met de wereld te delen.

Nana: Of al zeker met de mensen in het Bruulpark

Hindra: We zetten onze kleiwerken in het park zodat iedereen ze kan zien. Hopelijk probeert niemand mijn donuts op te eten.


Vier weken lang droomden Nana en Hindra over hun school, hun huis, hun omgeving… en er werd geluisterd!

Hindra: Het was heel leuk dat we mochten dromen en onze wensen met iedereen konden delen. Op onze school is daar niet altijd plaats of tijd voor.

Nana: Thuis mocht ik al eens beslissen over de kleur van de muren van mijn nieuwe kamer. Dat vond ik wel leuk. Al vind ik wil dat grote mensen nog wat vaker naar kinderen mogen luisteren.

Ik vind wel dat grote mensen wat vaker naar kinderen mogen luisteren!
- Nana

Laat je stem klinken!

Hindra en Nana hebben de smaak te pakken. Vanaf nu komen ze op voor hun mening. Hun idee telt mee! Heb jij ook een uitgesproken mening over iets? Vind jij ook dat er best rekening kan gehouden worden met jouw wensen? Of heb je een boeiend verhaal te vertellen. Mail dan naar info@kabaalleuven.be, dan komen we graag bij jou langs. Want hey… JOUW MENING TELT!

Een initiatief van

Kinderwerking Fabota
https://fabota.lampeke.be/

Jef Lemmens

Jeugd- en kinderwerker, kinderparticipatie
016 27 27 60