Verhalen
Tips

Zo veel soorten gevoel, gender en liefde!

27 april 2022
Door:  Kabaal
Hoe voelen verschillende mensen zich en hoe worden ze verliefd?

KabaaLreporters Andreu, Cesar, Rune en César hebben heel wat vragen over hoe verschillende mensen zich voelen en verliefd worden. We leerden op de pagina hiervoor al veel nieuwe dingen, maar hoe gaat dat in zijn werk in het echt? Zo gezegd, zo uitgelegd! KabaaL trok Free aan de mouw om een woordje uitleg te komen geven. Spannend!

Hallo Free, kan je jezelf even voorstellen?

Hallo allemaal, ik ben Free. Ik ben 21 jaar en studeer sociaal werk. Thuis heb ik twee katten waar ik heel veel van hou! Daarnaast lees ik heel graag boeken en ben ik graag creatief bezig met knutselen.

Free we hoorden dat jij transgender bent, maar wat betekent ‘transgender’?

Transgender personen zijn mensen die als meisje geboren zijn, maar eigenlijk fysiek een jongen willen zijn of andersom als jongen geboren zijn en eigenlijk fysiek een meisje willen zijn. Daarnaast ben ik ook non-binair. Kennen jullie dat woord al? Dat betekent dat ik me vanbinnen niet voel als een jongen of als een meisje maar als geen van beide. Daarom spreken mensen me ook niet aan met “hij” of “zij” maar met “die”. Bijvoorbeeld: “Dit is Free, die komt vandaag vragen beantwoorden voor het KabaaLmagazine.”

Waarom wil je transgender en non-binair zijn?

Transgender en non-binair zijn, is eigenlijk geen keuze. Ik ben gewoon Free. Ik werd niet op een ochtend wakker en dacht ik: “Nu wil ik transgender zijn”. Als je opgroeit kom je in je puberteit. Dan verandert er plots van alles aan je lichaam. Meisjes krijgen bijvoorbeeld borsten, jongens meer lichaamshaar of een lagere stem. Ik vond die veranderingen bij mijzelf echt niet leuk. Door hier veel over na te denken en te praten met vrienden ontdekte ik dat ik niet per se ofwel een man of een vrouw moest zijn. Ik kan gewoon helemaal mezelf zijn en dat is ok. Ik volg nu een traject op maat in Gent om me met mijn transitie te helpen.

In verschillende ziekenhuizen zijn er speciale genderafdelingen waar je terecht kan als je hierover vragen hebt. In de genderafdeling waar ik ga, luisteren ze naar wat je écht wilt
- Free

Wat is dat; een transitie?

Soms als mensen zich bijvoorbeeld een meisje voelen maar een jongenslichaam hebben, willen zij hun lichaam laten aanpassen naar hoe ze zich voelen. Dat heet dan een “transitie”. Maar ook al voelen sommige mensen zich misschien een meisje en zien er uit als een jongen, dat betekent niet dat zij willen dat hun lichaam verandert. Dat maakt hen misschien niet gelukkiger en het is afhankelijk van persoon tot persoon. In verschillende ziekenhuizen zijn er speciale genderafdelingen waar je terecht kan als je hierover vragen hebt. In de genderafdeling waar ik ga, luisteren ze naar wat je écht wilt. Zo krijgt iedereen een traject op maat.

Wat zijn de grootste veranderingen die jij zelf hebt meegemaakt?

Voor mij was het misschien wel de grootste verandering om van naam te veranderen. Mijn nieuwe naam staat voor een nieuw begin. Ik stel me aan de wereld voor als ‘non-binaire Free’! De naam die je ervoor had, is voor verschillende personen een “deadname”. Dat betekent dat je oude naam ‘dood’ is wanneer je je naam verandert en dat je ook liever niet wilt dat anderen je oude naam nog gebruiken. Je toont zo dat je je beter voelt met je nieuwe naam.

Hoe heb je dat verteld aan je omgeving? Hoe was het voor jou?

Ik heb het niet aan iedereen tegelijk verteld. Als een soort van test ben ik op kamp met de jeugdbeweging van naam veranderd. Iedereen reageerde heel fijn en noemde me direct Free. Dat was een hele opluchting! Mijn familie aanvaardt mij zoals ik ben. Mijn oma veranderde mijn naam in haar gsm naar ‘Free’, dat vond ik wel een heel mooi gebaar!

Toen ik ging studeren heb ik mij ook ingeschreven als Free. Ik kwam in een nieuwe omgeving terecht en leerde nieuwe mensen kennen. Zij kennen alleen Free zoals ik nu ben, dat loopt wel gemakkelijk.

 

Dankjewel voor al je antwoorden Free, het was heel boeiend om van jou te leren!