Maatschappij
Milieu

Samen voor een proper Leuven

14 april 2022
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Enkele propere en milieubewust kabaaLreporters stelden hun vragen over afval aan schepen Thomas Van Oppens! Ben jij ook benieuwd?

Hallo, wij zijn Saar, Lentel, Orlanne, Ella en Amy, de KabaaLreporters van dienst. Kan jij jezelf eens voorstellen?

Thomas: Mijn naam is Thomas Van Oppens. Ik ben schepen in Leuven. Dat is een beetje zoals minister zijn, maar dan enkel voor Leuven. Er zijn verschillende schepenen die elk verantwoordelijk zijn voor een ander thema’s. Ik ben schepen van personeel, organisatie, studentenzaken, dierenwelzijn én … stadsreiniging. De stadreiniging gaat over alles wat met vuilnisbakken, afval, netheid en afvalverwerking te maken heeft.

Waar in Leuven ligt het meeste afval?

Thomas: Da’s gemakkelijk: in Ecowerf aan de Vaart! Daar verzamelen we al het afval uit heel Leuven. De verschillende vuilzakken van bij de mensen thuis (PMD, restafval, GFT en papier en karton) komen daar samen. We houden die zakken goed gescheiden zodat we zo veel mogelijk kunnen recycleren.

We maken van al het verzamelde plastiek weer heel kleine plastiek-korrels. Daar maken ze opnieuw flesjes van. Van de GFT maken we opnieuw grond. Alleen de bruine zakken (het restafval) kunnen niet worden gerecycleerd. Die brengen we naar grote ovens waar alles wordt verbrand. Dat willen we zo wel veel mogelijk vermijden.

Dan wil je zo weinig mogelijk afval in de bruine zakken! Wat kunnen wij zelf doen om de grote hoeveelheid afval te verminderen?

Thomas: Minder afval creëren. Denk zelf na wanneer je nieuwe spullen aankoopt. Herbruikbare zaken zijn altijd beter dan wegwerp. Bijvoorbeeld een drinkbus in plaats van een plastiek flesje. Je kan ook eens langs de tweedehandswinkel gaan. Je kan zelf je eigen spullen maken of herstellen, in plaats van het oude weg te gooien en iets nieuws te kopen. Op die manier wordt er minder weggegooid en is er minder afval.

Wat is het hoogtepunt van je politieke carrière op vlak van afval?

Thomas: Geïnterviewd worden door jullie natuurlijk! Met kinderen in gesprek gaan over afval, dat vind ik het allerleukste.

Verder verscheen Leuven enkele jaren geleden in een tv-programma: Voor het programma ‘Make Belgium Great Again’ raapten we meer dan 50.000 sigarettenpeuken. Veel mensen gooien hun peuk op de grond. Zo’n peuk kan wel 14 jaar kunnen blijven liggen. Dat zorgt voor veel vuil in onze stad. Voor het programma deelden we zakasbakjes uit, kleine doosjes waarin je je sigaretten kan doven en opbergen tot je bij een vuilbak komt.

Dicht bij onze school is er een speelterreintje. Daar liggen vaak sigarettenpeuken en afval. Misschien zou een extra vuilnisbak dit probleem wel kunnen oplossen! Maar hoe bepalen jullie eigenlijk waar die vuilbakken worden geplaatst?

Thomas: We proberen altijd goed te luisteren naar de bewoners van onze stad. Wie ergens een vuilbak mist, mag dat laten weten. Suggesties zijn welkom via thomas.vanoppens@leuven.be.  Dan bekijken we of er in de buurt een vuilnisbak is die we kunnen verplaatsen of dat we een nieuwe plaatsen.

We willen niet te veel vuilnisbakken plaatsen om twee redenen:

  1. Hoe meer vuilnisbakken er gezet worden, hoe meer tijd het kost voor de afvalophalers om die allemaal leeg te halen.
  2. Om sluikstorten tegen te gaan. Dat is afval van thuis meenemen om dan bij een openbare vuilnisbak te zetten.

Het allerbelangrijkste is dat je nooit afval op de grond mag gooien. Dat er geen vuilnisbak in de buurt is, mag geen excuus zijn. Dan moet je je afval zelf meenemen. 

We proberen altijd goed te luisteren naar de bewoners van onze stad. Wie ergens een vuilbak mist, mag dat laten weten.
- Thomas

Heb je nog afval-dromen voor Leuven?  

Thomas: Ja hoor. Bij de verwerking van GFT komen gassen vrij. We hebben een speciale installatie laten bouwen om die gassen op te vangen. Daarmee kunnen we gebouwen verwarmen of auto’s laten rijden.

In de toekomst zou ik graag ‘slimme’ vuilnisbakken in Leuven plaatsen. Die geven zelf signaal ‘we zitten vol, kom ons eens leegmaken’. De afvalophalers weten zo naar waar ze moeten op welke momenten. Die vuilnisbakken kunnen praten en mensen bedanken als ze hun papiertjes in de vuilbak gooien!

Mijn allergrootste droom is om alles zo netjes en proper mogelijk te houden en de hoop bruine zakken zo klein mogelijk te maken. En dat moeten we allemaal samen doen!

Daar gaan we zeker mee werk van maken! Bedankt voor je tijd en al je fijne antwoorden, wij zijn al heel wat afval-wijzer geworden! 


Mijn allergrootste droom is om alles zo netjes en proper mogelijk te houden en de hoop bruine zakken zo klein mogelijk te maken. En dat moeten we allemaal samen doen!
- Thomas