Maatschappij
Milieu

Trashtag: weg met zwerfvuil dankzij kleurrijke vuilnisbakken!

20 maart 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Op woensdag 13 maart hebben de kinderreporters van de Partij voor Kindergelijkheid (PKG) de koppen bij elkaar gestoken om de groezelige, donkere vuilnisbakken in de stad op te fleuren.

“Ik had de vuilnisbak niet gezien!” is een excuus dat je niet meer kan gebruiken in de Leuvense wijk Sint-Maartensdal, omdat je de vuilnisbakken gewoonweg niet meer kan missen. Op woensdag 13 maart hebben de kinderreporters van de Partij voor Kindergelijkheid (PKG) de koppen bij elkaar gestoken om de groezelige, donkere vuilnisbakken in de stad op te fleuren. Ziezo, nu vallen de vuilnisbakken extra op en moet je je zwerfvuil er wel in gooien!

Yousra en Ouissal van de Kinderreporters namen even de tijd om ons er meer over te vertellen.

Primeur in Leuven!

Yousra: Vandaag hebben we de eerste vier vuilnisbakken versierd in Leuven zodat deze goed opvallen voor de mensen in de buurt. Dit hebben we voor de eerste keer gedaan in het Sint-Maartensdal, aan kinderwerking De Kettekeet. Als voorbijgangers zo’n opvallende vuilbak zien, kunnen ze eigenlijk niet anders dan hun afval erin gooien. Vroeger waren deze vuilbakken donkergroen en vielen ze niet op. Deze namiddag hebben wij tekeningen gemaakt en uitgeknipt. Deze hebben we op de vuilbakken geplakt, en dan hebben we er over gespoten met graffiti, in alle kleuren van de regenboog. Het weer zat vandaag niet zo goed mee: plots begon het te regenen als we buiten bezig waren met de graffitibussen. Gelukkig hadden we een partytent mee waar we dan droog onder konden verder werken. Niets kan ons stoppen om mooie vuilnisbakken te maken, zeker geen spatje regen!

Méér dan de vuilbakken in een nieuw jasje steken!

Ouissal: Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn vuil in de vuilnisbak doet. Door de vuilnisbakken op te fleuren, gaan mensen meer geneigd zijn hun vuil er in te gooien, omdat ze er nu leuker uit zien. Het is beter voor het milieu dat mensen hun zwerfvuil in de vuilnisbak gooien. Iedereen heeft recht op een gezonde omgeving en iedereen woont graag in een nette stad. En daar hebben wij nu ons steentje aan bijgedragen!

#Trashtag challenge

Ken je de #Trashtag challenge al? Dit kan wel eens één van de nuttigste internethypes zijn van de afgelopen jaren. Hoe werkt deze nieuwe hype? Simpel! Je gaat op zoek naar een plekje waar sluikstort-afval ligt. Hier kan je dan een ‘voor foto’ van nemen. Vervolgens kan je als een echte milieuheld aan de slag om al het afval in vuilnisbakken of -zakken te steken. Hierna kan je de ‘na foto’ trekken van datzelfde plekje waar je zelf nog eens trots mag opstaan, want jij hebt dit plekje proper gemaakt! Dit kan je dan delen om zo de bewustwording in jouw stad of dorp te verhogen!

Het zou wel eens kunnen dat je binnenkort nog opgefleurde vuilnisbakken ziet verschijnen in Leuven… Ook MIJNLEUVEN is bezig met het Trashtag-project. Spannend!

Wat is PKG?

De Partij voor Kindergelijkheid (PKG) is een initiatief vanuit het Leuvense Jeugd-en Welzijnsoverleg (JWO) en bundelt de stem van kinderwerkingen FabotaCasablanca en  De Kettekeet  onder leiding van  vzw Link in de Kabel .

Laura Raymaekers

Jeugd- en kinderwerker