Maatschappij
Milieu

Een proper Leuven

26 februari 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Geert de Greef is werkleider afvalbeheer en stadsreiniging van de stad Leuven. De kinderreporters van Link in de Kabel spraken met hem over het afval in hun Leuven.

Asia, Mariama en Silke spraken met Geert. Hij maakt de planning op van alle vuilnisophalers en zorgt ervoor dat iedereen weet wat zijn of haar taak is. De kinderreporters bekijken samen met hem wat we kunnen doen zodat iedereen mooi zijn of haar afval in de vuilbak gooit.

Hoe ziet zo’n dag van een vuilnisophaler er uit? Wat doen jullie allemaal?

Iedereen begint om 6 voor 7. Een ploeg vertrekt met één chauffeur en twee laders op hun ronde. Een lader is de persoon die achter de vuilniswagen loopt en al het vuil ophaalt. Hij of zij loopt per ronde ongeveer 15 km door de stad. Als er geen andere taken meer zijn dan zit onze dag erop om 14u. Dat lijkt een korte dag, maar je moet weten dat één vuilnisophaler zo’n 12 ton afval moet opladen. Dat is heel zwaar werk. Zeker bij de ophaling van papier en karton, wanneer je veel moet bukken en tillen kan dat wel eens een zware dag zijn.

Wat vinden jullie het meest in de vuilnisbak?

Een vuilnisbak op straat is bedoeld om je afval weg te gooien dat je ter plekke maakt. Dus een papiertje van een koek of een blikje drank. We vinden echter vaak huishoudelijk afval dat niet gesorteerd is. Soms zie je veel zakken rond de vuilnisbakken staan. Dat heet sluikstorten.

Op sommige plaatsen is het sluikstorten en zwerfvuil te erg. Daar halen we de vuilnisbakken weg, want afval trekt afval aan. Mensen zijn dan minder geneigd om hun afval daar achter te laten. Zwerfvuil is het ergste afval dat je kan hebben in de stad. We zien dat steeds erger wordt, maar we doen ook heel veel om het in te perken. Zelf ben ik ook GAS-ambtenaar. Ik mag dus ook boetes uitschrijven voor mensen die zwerfvuil achterlaten. Toch is het zwerfvuilprobleem niet makkelijk op te lossen. Je weet niet altijd wie er het zwerfvuil achterlaat natuurlijk. 

Hoe komt het dat vuilnisbakken groen zijn? Zou een andere kleur meer helpen tegen zwerfvuil?

De vuilnisbakken hebben we zo aangekocht en de kleur nooit veranderd. Door ze te schilderen in een andere kleur of ze helemaal te pimpen ga je ze meer in het zicht zetten. Voor mensen die echt hun afval willen weggooien en zo minder zwerfvuil maken kan dat helpen. Voor iemand die sluikstort, gaat dit niet helpen zolang hij of zij niet betrapt en beboet wordt. 

Afval trekt afval aan! Daarom halen we soms zelfs vuilbakken weg.
- Geert

Wat kunnen de kinderen van Leuven doen om minder straatafval te hebben?

Elke keer als je een blikje drank of een koek koopt, ook goed in de vuilbak gooien.