Maatschappij
Milieu

Plastiekvrij en jij?

2 januari 2019
Zero wattes? KabaaLmakers Jasper, Filip, Victor, Liene, Nina en Hala vroegen zich af wat dat nu net betekent en hoe het in zijn werk gaat. Ze legden al hun vragen voor aan experte Laurence van de afvalvrije winkel Content in Leuven.

Hey Laurence, hoe ben je bij Content terechtgekomen?

Laurence: Tijdens mijn studententijd woonde ik schuin tegenover Content en besloot ik op een dag om er eens binnen te gaan. Mijn eerste idee was meteen “wow, super cool!”. Ik bood aan om als vrijwilliger te helpen wanneer nodig en een half jaar later ben ik er officieel aan de slag gegaan als student. Als vaste jobstudent ging ik hen een keer per week gaan helpen. Vorig jaar studeerde ik af en kreeg ik de vraag of ik niet mee in de zaak wilde stappen. Het was een grote beslissing maar sindsdien werk ik dus fulltime in Content!

Kan je ons wat meer vertellen over de winkel?

Laurence: Content is de eerste verpakkingsvrije winkel in Leuven. Dat betekent dat er geen plastiek rond de producten zit en je zelf je doosje of zak moet meebrengen als je iets wilt kopen. Je kan er zowat alles vinden wat je nodig hebt; voedingswaren en spullen zoals linnen zakjes en aluminium rietjes. We werken zo veel mogelijk met lokale, verse producten die rechtstreeks van de boer komen. De droogwaren komen soms van verder, maar zijn wel allemaal bio. We hebben momenteel twee winkels: eentje in de Tiensestraat en de andere in de Smidse. De winkel in de Tiensestraat bestaat al 4 jaar, de Smidse is één jaar oud.

Content is een coöperatie. Dat betekent dat verschillende mensen een aandeel hebben en de winkel dus een stukje van hen is en zij mee kunnen beslissen over hoe het verder moet. Ikzelf  ben medezaakvoerder van Content. De sfeer is er echt heel leuk want de klanten praten veel met elkaar, geven elkaar tips en leggen uit hoe het concept werkt als er iemand nieuw binnenkomt.

Is het niet moeilijk om te winkelen bij Content als je het niet gewoon bent?

Laurence: Gaan winkelen bij een verpakkingsvrije winkel vraagt wel wat moeite en het is een aanpassing. Je moet op voorhand nadenken welke doosjes, zakjes en flesjes je moet meenemen van thuis. Als winkel zelf hebben wij natuurlijk ook wel afval, daar kunnen we niet onderuit. Zo kopen wij bijvoorbeeld grote zakken met 500 koekjes tegelijk in, in plaats van kleine zakjes met telkens maar 5 koekjes. Hierdoor hebben we al 100 keer minder afval.

TIPS OM ZELF 'VERPAKKINGSVRIJ' TE LEVEN

  • Neem een linnen zak mee als je inkopen gaat doen, zo moet je geen plastiek zakje nemen.
  • Neem geen rietjes meer aan in de winkels of koop je eigen aluminium rietje.
  • Vermijd groenten en fruit die apart verpakt zitten in plastiek en kies voor de losse varianten.
  • Koop grote verpakkingen, dan is niet elk koekje apart verpakt.
  • In de frituur kan je je eigen bakje of brooddoos meenemen. De frietjes blijven even lekker.

Ben je zelf eigenlijk bezig met zero waste?

Laurence: Sinds ik bij Content werk ben ik zelf ook gemotiveerd om meer verpakkingsvrij te leven. Mijn afwasmiddel, shampoo of gewone zeep komen bijvoorbeeld van Content. Ik kom telkens mijn lege fles vullen of koop een blok gewone zeep. Zo hoef ik geen plastieken flessen meer te kopen. Ik moet bekennen dat ik soms nog wel een beetje lui ben en gewoon een diepvriespizza koop in plaats van er zelf een te maken.

Wat is eigenlijk de bedoeling van zero waste?

Laurence: De bedoeling is dat er minder plastiek en afval gemaakt moet worden om producten in te steken en je deze dan thuis niet hoeft weg te gooien. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de plastiek soep niet groter wordt en afval zo veel mogelijk beperken.

Wat is de impact van plastiek afval op het milieu?

Laurence: In de winkels kom je tegenwoordig heel veel plastieken afval tegen. Er zijn echter nog maar weinig goede oplossingen bedacht om dit afval te verwerken of recycleren. Ofwel verbanden we het ofwel komt het in zee terecht. Dat is uiteraard niet milieuvriendelijk en heel slecht voor de dieren omdat plastieken afval niet vergaat maar steeds kleiner en kleiner wordt tot het micro-plastics zijn. Vissen en zeevogels eten dit op en worden ziek. Wij eten op onze beurt dan die vis en krijgen ook plastiek binnen, wat heel schadelijk is.

Soms ben ik zelf een beetje lui. Dan koop ik een diepvriespizza in plaats van er zelf eentje te maken. Af en toe mag dat wel eens!
- Laurence

Kan een school ook aan zero waste doen? 

Laurence: De grootkeuken van een school koopt bijna alles in grote hoeveelheden aan om maaltijden te koken. Het eten zit dan in grote emmers en zakken, net zoals bij Content. Ik ken echter niet genoeg van scholen en hun verbruik om te weten of zij volledig zero waste kunnen zijn. Wat ik wel weet, is dat als elke leerling zijn of haar best doet om afval zo veel mogelijk te vermijden, we al heel goed bezig zijn!

DOE-HET-ZELF-OP-SCHOOL-ACTIES

  • Neem voortaan je koekjes mee in een leuk doosje.
  • Een drinkbus is een tof en hip alternatief voor flessen en brikjes.
  • Aluminiumfolie? No way! Neem je boterhammen mee in een brooddoos.
  • Papiertjes op de speelplaats? Raap ze op en gooi ze in de vuilbak.