Vakantie
Cultuur

Urban tijgers! … Euh, taggers!

1 oktober 2020
Door:  Jef Lemmens
Foto's:  Isha Frateur
Elias (13) en Vik (13) wilden graag een hele boel weten over graffiti en trokken naar Urban Village. Waar organisator Eric ‘Roncha’ Reyntjens even tijd maakte om hen de truukjes van de spuitbus uit de doeken te doen.

Natuurlijk geen echte tijgers met strepen en snorharen… taggers. Een graffiti kunstenaar ondertekent zijn werk met een tag, een soort handtekening. Zo kan iedereen die langs het graffiti werk loopt, zien van welke kunstenaar het is. Wat een heerlijk weetje! Elias (13) en Vik (13) wilden graag nog een hele boel weten over graffiti en trokken naar Urban Village. Waar organisator Eric ‘Roncha’ Reyntjens even tijd maakte om hen de truukjes van de spuitbus uit de doeken te doen.

Elias: Hoe is de graffiti kunst ontstaan?

Roncha: Dat zal eind jaren 70 geweest zijn. Ik denk spontaan aan new York. Vooral de arme bevolking organiseerde er blockparty’s. Op de hoek van de straat, in de wijk, speelden ze muziek. Samen met de breakdancers en de rappers deden ook de tekenkunstenaars er hun ding.  Ze hadden niet de luxe om hun kunstwerken tentoon te stellen in een kunstgalerij. Ze tekenden en schilderen daarom op de muren in de wijk, waar iedereen hun werk kon bewonderen.

Vik: Mag je op elke muur graffiti spuiten?

Roncha: Juist omgekeerd. Je mag nergens graffiti spuiten, behalve waar ze expliciet zeggen van wel. Zo heb je in het Leuvense een legale muur aan Stelplaats en in Herent. Als iemand je toestemming geeft om op zijn muur te schilderen thuis, is het natuurlijk wel oké. Oefenen kan natuurlijk ook op panelen. Die haal je gewoon bij de doe-het-zelf-zaak in je buurt.

Elias: Kan je op eender welke ondergrond werken?

Roncha: Je kan op heel wat ondergronden werken, maar het resultaat is het mooiste bij een muur die al een paar keer geverfd is. Een ongeverfde muur of baksteen zuigt immers je verf op zodat je tekening al snel vervaagt of verdwijnt. Een geverfde muur heeft geen ‘dorst’ meer en laat je tekening met rust.

Vik: Waar kan je dat leren? Graffiti spuiten? 

Roncha: Er is geen school voor graffiti kunstenaars, maar er zijn heel wat workshops. Daar leer je je spuitbus hanteren en hoe je een graffiti werk opbouwt. Ook online kan je heel wat opsteken op Instagram en Youtube. Daar kan je leren van hele straffe artiesten. Kijken naar andere kunstenaars is de grootste leerschool, noem het ‘stelen met je ogen’.


Kijken naar andere kunstenaars is de grootste leerschool, noem het ‘stelen met je ogen’.
- Roncha

Elias: Moet je goed kunnen tekenen?

Roncha: Dat helpt wel natuurlijk. Heel wat graffiti artiesten schetsen hun werk eerst op papier. Daarna vervangen ze het potlood of de stift door een spuitbus. Sommigen zijn erg goed in het spuiten van coole tekeningen, anderen maken dan weer gestoorde letters en woorden. Iedereen heeft zo zijn stijl en specialiteit.

Vik: Hoeveel tijd steek je dan in een kunstwerk?

Roncha: Altijd meer dan gepland. (lacht) Veel te veel dus, maar dat is omdat ik het leuk vind. Vaak ben ik er een hele dag mee bezig. Reken ongeveer op een uur per vierkante meter. 

Vik: Wat heb je allemaal nodig om aan de slag te gaan? 

Roncha: Eigenlijk heb je allen spuitbussen en doppen nodig. De doppen bepalen of je dikke of dunne lijnen verft. Daarnaast heb je nog heel wat hulpmiddelen zoals een schetsboek, sjablonen, een mondmasker en handschoenen.


Een echte graffiti kunstenaar geeft niet om wat verf op zijn handen. Laat die handschoenen maar thuis.
- Roncha

Vik: Hoe begin je aan een graffiti werk?

Roncha: Soms oefen ik vooraf op papier of schets ik al een ontwerp, maar niet altijd. Vervolgens zijn er drie grote fases:

  1. Schets je ontwerp op de muur met een spuitbus tot je tevreden bent van de tekening. 
  2. Kleur de vlakken van je schets in.
  3. Zet de buitenste lijnen (outlines) van je tekening scherp in een contrasterende kleur. 

Begin er maar aan, zou ik zeggen…

Zin om zelf een muur te pimpen met je eigen graffiti werk? Leer dan een spuitbus hanteren. Boek zelf een workshop of volg een van de urban kampen in je buurt. (link: http://www.roncha.be/)