Hobby
Avontuur

Wil jij weten waar Flo terecht is gekomen?

16 oktober 2019
Door:  Kabaal
We verklappen het al meteen: Flo en Matyas zitten allebei in een kleine Chirogroep bijna letterlijk onder de kerktoren van Wijgmaal. Benieuwd naar waarom zij zo enthousiast zijn over hun jeugdbeweging? Onze KabaaLreporter spitte het uit!

Hej Flo en Matyas, er is hier duidelijk vanalles te beleven! Wat doen jullie hier zo allemaal op een zondag? En waarom zou ik zondag ook naar een jeugdbeweging moeten gaan volgens jullie?

Flo: Je bent gewoon samen met je vrienden en eventjes niet thuis, weg van mama en papa. Ik vind het leuk dat we aan het begin telkens met de hele Chiro enkele openingsspelletjes spelen en dat iedereen dan meedoet, ook de leiding! Als ik echt één spelletje zou moeten kiezen dat mijn favoriet is, dan kies ik ‘schipper mag ik overvaren?’.

Matyas: Da’s typisch bij onze Chiro, voordat we starten met de aparte activiteiten speelt de hele Chiro samen de openingspelletjes. Dan doen we schipper mag ik overvaren, dikke Bertha, zitstaking, …  wij hebben zelfs de regel dat als de leiding niet meedoet, zij een liedje moeten zingen tijdens de volgende opening. Wij vinden het super belangrijk dat leiding meedoet want de leden vinden dat super tof.

Zijn er nog dingen die heel typisch zijn aan jullie Chiro en misschien anders bij andere jeugdbewegingen?

Flo: Dat weet ik eigenlijk niet want ik heb enkel nog maar bij de Chiro gezeten…

Matyas: Wij gaan op kamp met tenten en hebben ook een opbouw maar wij sjorren bijvoorbeeld niet tijdens ons kamp, dat doen ze bij de Scouts dan weer wel. Wij hebben bijvoorbeeld ook kookouders mee die koken voor het hele kamp. Ik denk dat het bij de Scouts de bedoeling is dat ze vanaf een bepaalde leeftijd hun eigen eten koken. Wij worden echt wel goed verwend.

Onze Chiro gaat altijd met alle leden samen op kamp ook, daardoor leert iedereen elkaar heel goed kennen. Ook de verschillende groepen en leeftijden leren elkaar zo beter kennen. Als we leiding worden, kennen we iedereen ook al door en door.

Wil jij graag leiding worden Flo?

Flo: ja! Mijn mama is ook heel lang leiding geweest hier in de Chiro. Matyas, weet jij nog hoe lang?

Matyas: oei nee, dat weet ik niet meer. Maar echt wel lang!

Flo: het is dankzij mijn mama dat wij allemaal heel gemotiveerd waren om naar de Chiro te gaan. 

Matyas: Ja, want jouw papa heeft bij de scouts gezeten hé? Maar het is duidelijk dat jouw mama een grotere chirofanaat was dan jouw papa een scoutsliefhebber he ;)  Er zijn natuurlijk ook niet veel scoutsgroepen in de buurt en wij hebben hier dichtbij een basisschooltje waar veel kindjes van naar de Chiro komen.

Haha! En zitten er dan veel kinderen uit jouw klas ook in de Chiro of jeugdbeweging?

Flo: Er zijn maar twee jongens bij de Rakwi die niet in mijn school zitten.

Matyas: Ha echt?! Dat wist ik zelfs niet. Ik denk ook dat ze nu met zoveel zijn omdat er al veel kinderen van de school komen en die praten met elkaar en moedigen elkaar aan. We zijn ook wel wat uit onze voegen aan het barsten en gaan volgend jaar misschien een ledenstop moeten invoeren.

Oei dat is minder fijn, maar stel dat jullie toch nog een plekje overhebben. Waarom zou ik dan bij Chiro Wijgmaal moeten komen?

Matyas: Ik denk vooral omdat we leuke spelletjes organiseren en elkaar allemaal goed kennen. Wijgmaal is een klein dorpje waar iedereen elkaar wel kent. Als je vergelijkt met andere deelgemeenten in Leuven, die hebben wel veel meer jeugdbewegingen. We proberen echt vooral toffe spelletjes te voorzien en dan praat iedereen zelf daarover. Babbelen jullie vaak op school over de Chiro, Flo?

Flo: Ja! Als er een keitoffe dag was en dan denken we daar nog over na op school en vertellen we daarover in de klas. Er zijn maar drie meisjes in onze klas die niet in de Chiro zitten dus het is heel gemakkelijk om over de Chiro te praten. Onlangs is er nog een meisje uit mijn klas met de Chiro begonnen. 

Jullie maken dus hele goede mond aan mond reclame! Zeg en aan welke groep zou jij graag leiding geven in je eerste jaar Flo?

Flo: Ik denk het liefst aan de kleintjes. Da’s wel moeilijker in het begin maar dan leer je het ook direct goed!

Matyas: ik heb twee jaar op rij eens met een andere leider aan een meisjesgroep moeten leiding geven. Dat was ook wel een uitdaging. De kleintjes zijn wel altijd super enthousiast, vanaf het 3de middelbaar moet je echt al wel met coole activiteiten afkomen om hen geïnteresseerd te houden.

En dan om af te sluiten: is er iets dat jullie altijd gaan onthouden van hier in de Chiro?

Flo: Ja ik weet het al want het was vorige zondag! Dan werden we overgegooid (ritueel dat gebeurt bij de overgang van de ene groep naar de volgende) en moest ik verschillende keren teruggaan en dacht ik ook dat ik een salto moest maken. Er was heel veel volk en omdat veel mensen mijn mama kennen, gooiden ze mij ook extra hoog.

Matyas: Ik herinner mij nog heel goed hoe wij ons verkleedden. Dat is ook omdat er nog foto’s van zijn dat ik het me zo goed herinner maar dat vond ik wel altijd de max! Daarnaast hebben we nu ook opblaasbootjes gekocht en daar varen we nu regelmatig de Dijle eens mee af. Da’s wel echt iets heel cool.

Dat klinkt inderdaad wel héél cool! Bedankt allebei dat ik eens mocht komen kijken op jullie Chiro en amuseer jullie nog vandaag!