video
Buiten

Buiten spelen op speelplein? Da’s kei fijn!

14 mei 2019
Door:  Kabaal
Foto's:  Kabaal
Maya, Tristan, Matteo, Angelina, Jayden en Rune van speelplein Heverlee gingen op zoek naar de waarheid achter buiten spelen. En wat blijkt? Kinderen spelen zeker wel nog buiten!

“Kinderen spelen niet meer buiten” of “de jeugd van tegenwoordig zit alleen nog op hun smartphone”. Dat zijn dingen die je vaak hoort, maar klopt dit ook echt? Maya, Tristan, Matteo, Angelina, Jayden en Rune van speelplein Heverlee gingen op zoek naar de waarheid achter buiten spelen. En wat blijkt? Kinderen spelen zeker wel nog buiten! Het speelplein is bijvoorbeeld de ideale plek om je vakantie al buiten-spelend door te brengen. Hier hun verslag, inclusief een interview met hoofdanimator Nick van speelplein Heverlee!

Buiten spelen is erg belangrijk

Onze kinderredactie zet een aantal voordelen van buiten spelen op een rijtje:

  • Het is gezond
  • Je blijft er fit van, want je beweegt veel
  • Het is leuk want je maakt veel nieuwe vrienden
  • Je wordt er sociaal van
  • Het is cooler dan binnen zitten luieren
  • Het is belangrijk voor je fantasie en creativiteit

Speelplein, dat is vooral veel buiten spelen!

Je ziet het, buiten spelen heeft dus alleen maar voordelen. Laat je tv of tablet dus maar lekker rusten als de zon schijnt. Trek je speelkleren aan en trek naar buiten.  “Eigenlijk is speelplein al een plaats waar dit gebeurt. Op speelplein wordt zoveel buiten gespeeld, dat ik altijd terug besef hoe leuk dat wel niet is! Ik kan hier echt mezelf zijn,” zo vindt Tristan.

Wat is speelplein eigenlijk?

Er worden in heel wat gemeentes in Vlaanderen speelpleinen georganiseerd. Zo is speelplein Heverlee in handen van Stad Leuven. Het is een vakantiewerking waar vrijwillige animatoren iedere dag mega-leuke activiteiten voor kinderen organiseren, en waar alle kinderen welkom zijn om heel de dag te komen spelen. Ideaal om buiten te spelen en de wildste avonturen te beleven!

Eigenlijk is speelplein al een plaats waar dit gebeurt. Op speelplein wordt zoveel buiten gespeeld, dat ik altijd terug besef hoe leuk dat wel niet is! Ik kan hier echt mezelf zijn!
- Tristan

Een animator, wadisda?

Een animator is een jongere van 16 tot ongeveer 25 jaar die zich inzet voor kinderen op het speelplein. Hij of zij bereidt iedere dag activiteiten voor, zoals knutselen, uitstappen, samen koken, grote spelen enzovoort. Daarnaast maakt hij of zij zelf ook nieuwe vrienden bij de andere animatoren. Een animator heeft dus zelf ook een leuke week op het speelplein. Belangrijk om te weten: een animator verdient niet super veel, speelplein animator ben je vooral om een leuke tijd te beleven!